Diyarbakır’da halk bugün Newroz için alanda olacak. 2017 Newroz’unda polisin katlettiği Kemal Kurkut’un ailesi ise hissettikleri tek şeyin acı olduğunu söylüyor. 2017’den beri hiçbir Newroz’a katılamayan aile adalet istiyor.

Hiçbir Newroz’a katılamıyoruz
Kemal Kurkut 2017 Newroz’unda katledildi. (Fotoğraf: Abdurrahman Gök)

Kayhan AYHAN

Diyarbakır’da halk, siyasi partiler, sivil toplum, emek ve meslek örgütleri Newroz kutlamasına hazır. Kutlama bugün "Her der Newroz, her dem Azadî” sloganıyla Bağlar ilçesinde bulanan Newroz Parkı’nda yapılacak. Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ve Halkları Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar’ın katılımıyla gerçekleşecek Newroz finali için halk alana çağrıldı.


HİSSETTİĞİMİZ TEK ŞEY ACI

Diyarbakır’da 2017 Newroz kutlamaları sırasında üniversite öğrencisi Kemal Kurkut ise polisin açtığı ateş sonrası yaşamını yitirdi. Her Newroz’u acıyla karşılayan Kurkut ailesi ise adalet talep ediyor.

BirGün’e konuşan Kurkut’un abisi Ercan Kurkut, Newroz’da artık hissettikleri tek şeyin acı olduğunu belirterek, "Kardeşimin yokluğunun 6. yılını geride bırakıyoruz. 2017 Newrozu’ndan bu yana hiçbir Newroz’a katılamadık" diyor.

"Bugüne kadar adalet adına zerre kadar bir yol katedilmedi" diyen abi Kurkut, "Bizim için bu süreç Kemal’in yokluğunun yanı sıra bir işkenceye dönüştü. Kemal’e yapılan işkence yetmezmiş gibi bize de işkence yapıldı ve bu devam ediyor. Elbette mücadelemizi sürdürmek niyetindeyiz. Fakat durum öyle bir hal aldı ki devlet bu cinayeti cezalandırmak yerine aklamak ve hatta ödüllendirmek niyetinde" ifadelerini kullaniyor.

‘KEMAL’ NEWROZ DEMEK

Cezasızlık politikasının yeni cinayetlerin habercisi olduğunu kaydeden Kurkut, sözlerin şöyle bitiriyor: "Bizim tek isteğimiz yeni Kemaller olmasın artık. Ama Newrozlardaki müdahalelelere baktığımız zaman yeni cinayetler işlemek istediklerini anlıyoruz. Çünkü ceza almayacaklarını biliyorlar. Ama bizler adalet talebimizden, mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz ve sonuna kadar sürdürmeye devam edeceğiz. Artık Kemal demek Newroz demek. O ölümsüzleşti. Halkımızın da Newroz bayramını kutluyoruz"

224 KİŞİ SERBEST BIRAKILDI

Öte yandan İstanbul’da Newroz’un ardından gözaltına alanan 46’sı çocuk 224 kişi ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

***

NE OLMUŞTU?

Diyarbakır’da 2017 Newroz kutlamaları sırasında üniversite öğrencisi Kemal Kurkut polisin açtığı ateş sonrası yaşamını yitirdi. “Kasten öldürmekten” yargılanan polis Y.K.’nın yargılandığı dava ise cezasızlıkla bitti. Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesinin bozma kararının ardından Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden yapılan yargılamada mahkeme "polise ceza verilmesine yer olmadığı" kararı verdi.