HDK Sağlık Meclisi’nin hazırladığı rapora göre depremden etkilenen 11 kentte önemli eksiklikler var. Rapor, sağlık çalışanlarının durumuna da dikkat çekiyor.

Hijyen ürünlerinde hâlâ önemli eksiklikler var
Fotoğraf: AA

HABER MERKEZİ

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Sağlık Meclisi, Maraş merkezli 11 kenti etkileyen depreme dair rapor yayımladı. Deprem bölgesindeki tüm kentlerde arama kurtarma faaliyetlerine geç başlandığı belirtilen raporda, bazı köylere hâlâ ulaşılamadığına işaret edildi.


Raporda, şu ifadelere yer verildi: “Depremzede sağlık çalışanları hâlâ idari izinli sayılabilmiş değil. Bir aylık idari izin talebi en önceliklidir. Yine birçok sağlık çalışanı ailesine il dışında güvenli bir ortam sağlayarak işe dönmüş durumda. Depremzede olmak yetmiyor gibi üstüne ailenin parçalanması da eklenmiş durumda. Haziran sonuna kadar il dışı geçici görevlendirme talepleri de dile getiriliyor. Gönüllü ve görevlendirme ile gelenlerin dönüşümüne yönelik çalışmalar belirsiz."

ÇEVRE, HİJYEN VE GİYİM

Çevre sağlığına da dikkat çekilen raporda, kullanma suyunun olmadığı vurgulandı. Raporda, “Kadın ve çocuklar için tuvalet ihtiyacının özgün bir şekilde giderilmesine yönelik herhangi bir adım atılmıyor. Aynı şey yaşlılar ve engelliler için de geçerli. Hijyen ürünlerinde ciddi eksiklik var” denildi. Giyinmenin de önemli bir sorun olduğunun altı çizilen raporda, hijyen olanaksızlığı nedeniyle sık sık iç çamaşır değiştirmenin önem kazandığı ifade edildi. Depremin göçe neden olacağı vurgulanan raporda mültecilere yönelik ayrımcılıklara da dikkat çekildi.