Hatay’ın Samandağ ilçesindeki depremzedeler, bölgede hijyen sorunu yaşandığını söyledi. Afetzedeler, havaların ısınmasıyla salgın riski oluşmasından endişeli.

Hijyen yok, salgın kapıda
Fotoğraf: DHA

Hatay’da hâlâ barınma sorunu devam ediyor. Çadırkent kurulan yerlerde ise depremzedeler, tuvaletlerdeki ve banyolarda yetersiz sayı ile hijyenden şikâyetçi. Samandağ ilçesindeki bir çadırkentte yaşayan depremzedeler, mağduriyetlerini ve taleplerini anlatarak yetkililerden çözüm bulmaları yönünde çağrı yaptı.

“HESABI AĞIR OLACAK”

TIR şoförlüğü yaptığını belirten Yusuf Güven, “Gelen yardımlar, zaten insanlar öldükten sonra geldi. Biz unutulduk. Onun hesabı ağır olacak. Vebali o tarafta çok ağır olacak. Ben vergimi ödüyorum yıllardır, atalarım da vergisini ödedi. Bizim bu hâle düşmememiz lazım. Antep, Maraş, bizim bu hâle düşmememiz gerekiyordu. AFAD’ı mı, Kızılay’ı mı eleştireyim? Kimi eleştireyim? Eskiden bir tane AKUT’umuz vardı. Canla başla çalışırdı, onlar çok iyi yapıyordu” dedi “Burada AFAD bir şey yapmadı” diyen Güven, “Kızılay’ı burada görmedim. AFAD’ı görmedim. Belediye başkanını görmedim. Valiyi görmedim. Siirt Valisi geldi, biraz dolaştı burada. Erzak gelmiyor, yardım gelmiyor. Keşke depremde ölseydim de bunları görmeseydik. Çok zorumuza gitti” diye konuştu.

SALGIN RİSKİ KORKUTUYOR

Çadırkentte çamaşırhane görevlisi olan depremzede Emine Elmas da yağışlarda çadırların su aldığına dikkat çekerek konteyner talep etti. Elmas, özetle şunları söyledi:

“Yatak döşek her şey su altında kalıyor. Ne kadar malzeme gelirse yetersiz kalır. Çünkü burada 70 tane çadırımız var. Artı başka çadırkentlerde yine 85-90 çadırlarımız var ve her çadırda 10’ar kişi yaşıyor. Salgın başlayacak, hava koşullarından dolayı. Yaz geliyor. Yazın gelmesiyle birlikte hastalık da artacak, virüsler de artacak. Dolayısıyla tekrar korona dönebilir. Hatta koronadan daha tehlikeli bir salgın da başlayabilir. Onun için tedbirler alınmasını rica ediyoruz. Ayrıca duşa kabin çok yetersiz. Çok sıkıntı yaşıyoruz. Kız çocuklarında bitlenme falan oluyor. Onların da ilaçlanma ihtiyaçları oluyor. En önemli sıkıntılarımızdan biri bitlenme başlaması.”

(ANKA)