Muhalif kanalları ceza yağmuruna tutan RTÜK’te CHP kontenjanından seçilen üye İlhan Taşcı, AKİT TV’de yapılan yayında sarf edilen “Hilafet de gelmeli” sözlerini kurul gündemine taşıdı

Hilafet çağrısı RTÜK gündeminde

BirGün Ankara

Fatin Dağıstanlı'nın Akit TV’de 12 Temmuz tarihinde sunduğu “Pazar Manşeti” programında “Ayasofya, Lozan Antlaşması’nın yapıldığı yıl dönümünde, 24 Temmuzda açılacak. İlginç bir tarih, o tarihte. Ama şimdi bunun arkasına bir de ‘Hilafetin’ gelmesi gerekmez mi” sorusu Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) gündemine taşındı.

Programa konuk olarak katılan Musa Biçkioğlu, canlı yayın sırasında, “Hilafeti gericilik diye okuyanlara söyleyelim, her nedense Vatikan’a ilericilik gözüyle bakarlar, İsrail’de Yahudi haham başlarının önderliğinde, devletin bir şekilde karar alması veya onlara mutabık muvafık kararlar alması tebrik, takdir edilir, iş Hilafete gelince bu şekilde Bedevileştirilir. Gecikmiş bir şey. Hangi gerekçeyle kaldırılmış olsun ki? Kaldırılmış olmalı ki? Sadece malî, maddî, ekonomik menfaatlere bakılmış olsaydı dahi, Hilafetin ilgası büyük bir yanlış. Çok büyük ihtimalle, Lozan’ın dayatmalarından bir tanesi. Çok fazla müneccim olmaya gerek yok” ifadelerini kullandı.

RTÜK’e CHP kontenjanından seçilen Üst Kurul Üyesi İlhan Taşcı, söz konusu yayında hilafetin geri getirilmesi üzerine yapılan konuşmaların Anayasaya ve 6112 sayılı yasanın 8'nci maddesine aykırı olduğunu belirterek, programın incelenmesi talebinde bulundu. Taşçı, programda bahsi geçen konunun “Türkiye Cumhuriyeti Devletinin varlık ve bağımsızlığına, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, Atatürk ilke ve inkılaplarına aykırı olamaz” hükmüne ters düştüğünü ifade etti.

***

RTÜK geri adım attı

RTÜK, Üst Kurul üyesi Öztürk’ün Reklam Kurulu’nda da görev yapması konusunda geri adım attı. Faruk Bildirici’nin gündeme getirdiği “Üst Kurul üyesinin Reklam Kurulu üyeliğinin yasalara aykırı olduğu” eleştirisinin ardından yeni karar alan RTÜK, Nurullah Öztürk’ün yerine Başkan Yardımcısı İbrahim Uslu’yu seçti. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in Basın İlan Kurumu Genel Kurulu ile TÜRKSAT Yönetim Kurulu üyeliklerini gündeme getirdikten sonra üyeliği düşürülen Faruk Bildirici, “Üç kuruş fazla para kazanmak için kamu kaynaklarını yağma alanı olarak gören ve görev alanında terazisi şaşmış bir adaletin uygulayıcıları olmayı vicdanlarına sığdırıyorlar. Tıpkı Ebubekir Şahin gibi Nurullah Öztürk’ün RTÜK üyeliği de yasadışıdır” ifadeleri ile süreci yorumlamıştı.