Koronavirüs salgınından en çok etkilenen ülkelerin başında gelen Hindistan’da ölümcül mukormikoz hastalığıyla ilgili 9 bine yakın vaka görüldüğü açıklandı. Sağlık uzmanları hastalığın salgın ilan edilmesi çağrısında bulundu. Hastalığa ilişkin bilinenlere dair detaylar haberimizde.

Hindistan'da 9 bine yakın 'mukormikoz' vakası görüldü: Uzmanlardan ‘salgın ilan edilsin’ çağrısı

Hindistan'da Sağlık Bakanlığı, ülkede giderek yayılan ölümcül mukormikoz (kara mantar) hastalığıyla bağlantılı 9 bine yakın vakanın görüldüğünü açıkladı. Ölümcül ‘kara mantar’ ile ilgili vakaların yarısından çoğunun Gujarat ve Maharaştra'da eyaletlerinde görüldüğü ifade edildi. Kara mantar hastalığına ilişkin artan vaka sayıları nedeniyle ülkedeki sağlık uzmanları, hükümete 29 vilayette salgın ilan edilmesi çağrısında bulunuldu.

İHA’da yer alan habere göre, koronavirüs salgınında ağır kayıplar veren Hindistan’da Mukormikoz olarak da bilinen ve ölüme yol açabilen kara mantar vakalarında artış yaşanıyor. Yerel kaynaklar tarafından yapılan açıklamada, ülkede kara mantar vaka sayısının 8 bin 800’e yükseldiği belirtildi. Ölüm oranı yüzde 50 olan enfeksiyonun tedavi edilmesi için bazı hastaların tek gözünün alındığı belirtildi.

hindistan-da-9-bine-yakin-mukormikoz-vakasi-goruldu-uzmanlardan-salgin-ilan-edilsin-cagrisi-879329-1.

DİYABET VE COVID-19’LA BAĞLANTILI

Kara mantar hastalığıyla Covid-19 tedavisinde kullanılan steroidlerin bağlantısı olduğu ve diyabet hastalarının risk altında olduğu düşünülüyor. Doktorlar, Covid-19 geçirenlerde 12-18 gün sonra hastalığın görüldüğünü ifade ediyor. Hintli doktorlar tarafından Covid-19’u atlatmış 100’den fazla kara mantar vakası üzerinde yapılan bir araştırmada, vakalardan 79’unun erkek olduğu, 83’ünün ise diyabeti olduğu ortaya çıktı. Mumbai’de iki hastanede 45 kara mantar hastası üzerinde yapılan ayrı bir çalışmada ise hastaların tamamının ya diyabeti olduğu ya da diyabet teşhisi konulduğu belirtildi.

'VAKALARIN ARTMASINI BEKLEMİYORDUK'

Öte yandan Hindistan'ın merkezindeki Indore şehrinde bulunan 1100 yataklı Maharaja Yeşwantrao Hastanesi'nde hastaların sayısı geçen hafta sekizken, cumartesi gecesi 185'e çıktı. BBC'ye konuşan hastanenin ilaç departmanı başkanı Dr. VP Pandey hastaların yüzde 80'inden fazlasının acil olarak ameliyata alınması gerektiğini söyledi. Dr. Pandey, hastanenin kara mantar hastalarının tedavisi için toplam 200 yataklı 11 merkez daha oluşturduklarını belirtip "Hasta sayısındaki bu artış kesinlikle beklenen bir durum değildi. Daha önce yılda bir ya da iki vaka görüyorduk" dedi.

hindistan-da-9-bine-yakin-mukormikoz-vakasi-goruldu-uzmanlardan-salgin-ilan-edilsin-cagrisi-879330-1.

'ÖLÜM ORANI YÜZDE 94'E ÇIKABİLİR'

Dr. Pandey, yalnızca Indore şehrinde en az 400 kara mantar hastası olduğunu ifade etti: "Kara mantar enfeksiyonu Covid-19'dan çok zorlu olmaya başladı. Hastalar zamanında ve düzgün bir şekilde tedavi edilmezse ölüm oranı yüzde 94'e çıkabilir. Tedavisi pahalı ve ilaç miktarları yetersiz."

Dr. Pandey, şehirdeki dört hastanede yatan 201 hastadan topladığı veriler sonucunda, kara mantar hastalarının çoğunun Covid-19'dan iyileşen erkekler olduğunu söyledi. Çoğu hasta stereoid tedavisi gördü ve birçoğunda da başta diyabet olmak üzere başka hastalıklar da vardı.

Hindistan'da dört doktorun yürüttüğü ayrı bir araştırmada da, kara mantara yakalanan 100'den fazla Covid-19 hastası incelendi. Hastaların 79'unun erkek olduğu, 83'ünün de diyabet hastası olduğu görüldü. Mumbai'deki iki hastanede yapılan başka bir araştırma için de 45 kara mantar hastasının verileri analiz edildi. Bu araştırma sonucunda da hastalarının hepsinin diyabetik oldukları veya hastaneye yatırılırken diyabet hastası oldukları tespiti yapıldığı görüldü. Hastaların hepsinde kandaki şeker seviyesi çok yüksek çıktı. Kara mantar hastalarını tedavi eden göz enfeksiyonları uzmanı Dr. Akshay Nayar, "Hiçbir mukormikoz hastasının kan şekeri normal değildi" dedi.

Doktorlar, kara mantar teşhisi konan hastaların tedavisi için amfoterisin B veya 'amfo-B' olarak bilinen antifungal intravenöz (damar içi) enjeksiyonun sekiz hafta boyunca her gün yapılması gerektiğini söylüyor. İlacın iki türü mevcut: Standart amfoteresin B ve liposomal amfoteresin.

MUKORMİKOZ (KARA MANTAR) NEDİR?

Bir enfeksiyon hastalığı olan mukormikoz, çok nadir görülüyor. Hastalık genellikle toprak, bitki, gübre veya çürüyen meyve ve sebzelerde bulunan mukor küfüyle temas sonucu ortaya çıkıyor. Sinüs, beyin ve akciğerleri etkileyen kara mantar, diyabet hastalarında veya kanser ve AIDS hastaları gibi bağışıklık sistemi ciddi şekilde zayıflamış kişilerde hayati tehlikeye yol açabiliyor