Türkiye, Hint varyantına karşı Hindistan'dan gelen yolculara 14 günlük karantina şartı getirdi. Karantina şartı, varyantın yaygın görüldüğü Pakistan’a yönelik uygulanmazken İngilizler, Pakistan dönüşü ülkelerine gitmek yerine 14 gün Türkiye’de kalmayı tercih etti. CHP’li Murat Emir, “Türkiye mutantlı virüs için yol geçen hanına dönmüştür” dedi

Hint varyantına kapılar açık

Mustafa M. BİLDİRCİN

Hindistan’da Covid-19 salgınında büyük felakete yol açan Hint varyantı, Ekim 2020’de saptandı ve Şubat 2021 itibarıyla hızla yayılmaya başladı. Dünya Sağlık Örgütü, daha ölümcül ve aşıya karşı dirençli olması nedeniyle Hint varyantını, “İzlenmesi gereken mutasyon” olarak değerlendirdi.

Nisan ayı itibarıyla çok sayıda Avrupa ülkesi, Hindistan ve Pakistan’dan gelen uçuşları askıya aldı. İngiltere, 24 Nisan 2021 tarihinden itibaren Hindistan ve Pakistan’dan gelen İngiliz vatandaşları için 14 günlük karantina uygulamaya başladı.

YENİ DÜZENLEME

Karantina süresini, “Daha ucuza” getirmek isteyen İngilizler ise bu süreyi Türkiye’de geçirip İstanbul üzerinden ülkelerine dönmeye karar verdi. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, 21 Nisan’dan itibaren yeni bir düzenlemeye giderek Hindistan’dan Türkiye’ye gelen yolculara, Valilikçe belirlenen yerlerde 14 günlük karantinaya girme şartı getirdi.

İngiltere başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesi Hindistan vatandaşlarına yönelik kısıtlamaları, Hint varyantının çok yaygın olduğu Pakistan’a da uygularken Türkiye, bu konuda henüz bir önlem almadı. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün 21 Nisan’da güncellediği, “Covid-19 tedbirleri kapsamında ülkelere giriş tablosu”na göre, Pakistan’dan gelen yolcuların uçağa binmeden önceki 72 saat içerisinde yapılmış negatif PCR test sonucunu göstererek Türkiye’ye giriş yapmalarına olanak sağlandı.

YOLGEÇEN HANI

Pakistan’dan Türkiye’ye gelen İngiliz vatandaşlarının, 14 gün boyunca İstanbul’da dolaşmalarının önü açıldı. Pakistan’dan Türkiye’ye yönelik seyahatlere getirilmeyen kısıtlama, “Hint varyantının Türkiye'de yayılmasına yol açar” endişesine neden oldu. Tedbirlerin Pakistan’a yönelik uygulanmamasına tepki gösteren CHP Milletvekili Murat Emir, “Bu şekilde Türkiye, mutantlı virüs için yolgeçen hanına dönmüştür. Sağlık Bakanlığının ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün acilen bu boşluğun önüne geçmesi ve diğer Avrupa ülkelerinin yaptığı gibi Hindistan’a uygulanan kısıtlamaların Pakistan için de hayata geçirmesi gerekmektedir” dedi.

MECLİS GÜNDEMİNDE

Konuyu TBMM gündemine de taşıyan CHP'li Emir, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle şunları sordu:

► Sağlık Bakanlığı, Hindistan'dan gelen yolcuların 14 gün süreyle Valiliklerce belirlenen yerlerde karantinaya alındıklarını açıklamıştır. İstanbul’da bu şekilde kaç karantina merkezi vardır? 21 Nisan 2021 tarihinden itibaren Hindistan'dan gelen kaç kişi karantinaya alınmıştır?

► Sağlık Bakanının ilk kez 28 Nisan'da açıkladığı İstanbul'daki beş Hint varyantı ilk olarak hangi tarihte tespit edilmiştir?

► Hindistan'dan sonra en çok Hint varyantının görüldüğü ülke olan Pakistan’dan gelen yolcularla ilgili henüz neden 14 günlük karantina uygulaması başlatılmamıştır?