Hırsız değiliz TEKEL’ciyiz

Onur Cem DOĞAN

Ülkenin dört bir yanından TEKEL bayisi sahibi, İstanbul’un Kadıköy ilçesindeki Süreyya Opera Binası önünde bir araya geldi, alkol satışının saat 22.00 ile sınırlandırılmasını ve orantısız cezaları protesto etti. TEKEL Bayileri Yardımlaşma Derneği’nin (TBYD) çağrısıyla toplanan TEKEL bayi sahipleri, çalışma şartlarının da iyileştirilmesini talep etti. TEKEL bayi sahipleri, orantısız yüksek cezaların düşürülmesini ve zincir marketlerin de şehir dışına taşınmasını istedi.

ÜYELERİMİZ MAĞDUR EDİLİYOR

Burada açıklama yapan TBYD Başkanı Erol Dündar, ülke genelinde yaklaşık 55 bin TEKEL bayisinin bulunduğunu ve bunların tamamının tehdit altında olduğuna dikkat çekti. Dündar, alkol ürünlerinin üretiminin yasal ancak satışının yasal olduğunu söyledi: “Alkol satışının saat 22.00 ile sınırlandırılması, üyelerimizi mağdur etmektedir. Belirlenen saat sonrasında alkol satışından dolayı 52 bin lira ceza verilmektedir. Anayasa’nın 173’ncü maddesi açıkça küçük esnafın korunmasını söyler. Bizler vergisini peşin ödeyen TEKEL bayileri de Anayasa şemsiyesi altında hayatımızı sürdürmek istiyoruz.”

AYAKTA KALMAYA ÇALIŞIYORUZ

Dündar, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Küçük sermayelerle ayakta kalmaya çalışıyoruz, ama uygulanan bu baskı ve haksız cezalar bizleri kepenk kapatmaya doğru itiyor. Küçük işletmelerden oluşan TEKEL bayileri ailesi, mavi yelekleri ile bu haksız uygulamaları protesto ediyor. Bu da işsizler ordusuna yeni neferler kazandırılması ve devletin vergi gelirlerinin azalması anlamına gelir.”
2013’te yürürlüğe giren 6487 sayılı Yasa değişikliğiyle alkollü içki satışı, reklam ve tanıtım konusunda sınırlama getirilmişti.