'Hırsız', katil’ cezası kaldırıldı

HABER MERKEZİ

Trabzon’da Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) üyesi altı kişiye, 'Hırsız Katil AKP Defol' yazılı pankartlarından dolayı verilen para cezası üst mahkeme tarafından kaldırıldı.

Dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan’ın 24 Mart 2014’te Trabzon’da gerçekleştirdiği AKP mitingi öncesinde ÖDP İl Merkezi’ne astıkları pankart nedeniyle önce gözaltına alınan, sonra da haklarında dava açılan ve 18 Aralık 2014’te Trabzon 5. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kişi başı 7 bin 80 TL adli para cezasına çarptırılan ÖDP’lilerin Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi’ne yaptıkları itiraz sonucunda, haklarında verilen ceza kaldırıldı.

Sanıklara bugün tebliğ edilen kararda Trabzon Cumhuriyet Savcılığı, ifadelerin AİHM kararlarına göre sert eleştiri sınırında kaldığını belirtti. Savcılık, söz konusu ifadelerin başbakanı hedef almadığını, hükümete veya iktidar partisinin bütününe yönelik olduğunu söyledi.

Mahkeme de savcılığın mütalaasına kısmen katılarak bunun bir suç olmadığı, bir suç ise de suçun soruşturulması için Adalet Bakanlığı’ndan izin alınması gerektiğini belirtti ve sanıklar hakkında verilen kararı kaldırdı. Dosya, Trabzon 5. Asliye Ceza Mahkemesi’ne geri gönderildi.

İKİ İHTİMAL VAR: YA BERAAT YA SORUŞTURMA TALEBİ
Sanıkların avukatı Halis Yıldırım, BirGün’e yaptığı açıklamada, bir sonraki duruşmanın 16 Haziran’da görüleceğini belirtti. Yıldırım, “Bu duruşmada iki ihtimal var, ya sanıklar beraat edecek ya da Adalet Bakanlığı’ndan soruşturma izni isteyecek. Ancak Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü’nün 2011 yılında verdiği bir görüş metni var elimizde. Bu metne göre Adalet Bakanlığı bu tarz eleştirilerin hakaret kapsamına girmeyeceğini, siyasi eleştiri olduğunu savunuyor. Siyasi partiler böyle sert eleştirilere açık olmalı” dedi.