İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, otoyollarda hız sınırının artırılmasıyla ilgili çalışmayı duyurdu. Çalışmanın ayrıntılarını açıklayan Soylu, düzenlemenin 1 Temmuz itibarıyla geçerli olacağını bildirdi. TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Yunus Yener ise yaptığı açıklamada, "Bu, çarpışmalardaki hasar ve zayiatı artıracak büyük bir artış oranıdır” uyarısında bulundu.

Hız limiti artıyor ama yollarda eksik çok

HABER MERKEZİ

İçişleri Bakanı AKP’li Süleyman Soylu, 1 Temmuz itibarıyla otoyollarda hız sınırının artırılacağını açıkladı. TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Yunus Yener ise yaptığı açıklamada, otoyol ve otobanlarda hız limiti artışına ilişkin önemli uyarılarda bulundu.

Trafik kazalarının önemli can ve mal kayıplarına yol açtığını hatırlatan Yener, “Hız sınırında 120 km/saat hızdan 140 km/saat hıza artış yapılırsa, yaklaşık yüzde 17 artış yapılmış olacaktır. Ancak olası bir kaza durumunda, bir aracın çarpma anındaki kinetik enerjisindeki artış ise yüzde 36 oranında olacaktır. Bu, çarpışmalardaki hasar ve zayiatı artıracak büyük bir artış oranıdır” uyarısında bulundu.

“Ülkemizde araç güvenliğinin tespiti açısından sıkıntılarımız bulunmaktadır” diyen Yener uyarılarını şöyle sıraladı:

• Türkiye’de 2004 yılında (AB’de 1996 yılında) yayımlanan araç muayene mevzuatımız, acilen AB’deki güncel seviyeye yükseltilmelidir.

• Ayrıca ağır taşıtlar için Almanya’daki gibi, ek bir teknik denetim yapılmalıdır. Örneğin Almanya’da ve AB ülkelerinin çoğunda otobüsler yılda üç defa, kamyonlar yılda bir defa olmak üzere, araç muayene periyodunun dışında ve belgeli uzman makina mühendisleri tarafından ara denetime tabi tutulmaktadır. Ülkemizde de benzer bir düzenlemeye acil ihtiyaç bulunmaktadır.

• Ülkemizde otoyollarda elektronik denetleme sistemine geçilmelidir. Araçların hızlarının ve takip mesafelerinin anlık olarak denetlenemediği bir ortamda hız limiti belirlemek kazaları önleyemez.

• Tüm araçların gerekli dönemlerde kış lastiği kullanmasının zorunlu hale getirilmesi kazaları önlemek açısından büyük önem taşımaktadır.

TEK SORUN HIZ DEĞİL

“Belirtmek gerekir ki, otoyollarımızda başlıca sorun sadece yeterince hızlı gidememek değildir” diyen Yener sözlerini şöyle tamamladı: “Odamız araçlara yönelik süreç ve denetimlerin parçası olmaya hazırdır. Yeni bir mevzuat düzenlemesi yapılarak; ticari araçların periyodik bakım, enerji tasarrufu, sürücü eğitimi, güvenli bakım ve parça kullanımı gibi konularda MMO tarafından eğitilerek sertifika almış ‘araç teknik denetim Mühendisleri’ne denetim yetkisi verilmeli ve ticari araçlar iki muayene arasında en az üç kez özel olarak kamusal denetimden geçirilmelidir.”