Washington’ın ardından Avrupa Birliği de Rusya’ya yaptırımlara uymadığı için Ankara’ya tehditler savurdu. AB Komisyon Sözcüsü, Türkiye’nin birliğin dış politikasıyla koordineli hareket etmesi gerektiğini ileri sürdü.

‘Hizaya gel’ tehdidi
Fotoğraf: AA

Ankara ile Moskova’nın yakınlaşmasından rahatsız olan Batı’dan yaptırım konusunda uyarılar gelmeye devam ediyor. ABD’nin ardından bu kez de Avrupa Birliği’nden (AB) Türkiye’ye, Rusya’ya ‘yaptırımları aşmaya yönelik çözümler sunmayı bırakma’ çağrısı yapıldı. AB Komisyonu Sözcüsü Peter Stano, Rus İzvestiya gazetesine demecinde Türkiye’nin ‘Rusya’ya yaptırımları aşacak çözümler sunmaması’ gerektiğini belirtti. Stano, Ankara’nın AB üyeliğine aday bir ülke olarak yaptırımlarla ilgili adımlar da dahil olmak üzere dış politikasını Brüksel ile koordine etmesinin önemli olduğunu kaydetti.

Sputnik’in aktardığına göre Stano, “AB’nin önemli bir komşu, AB ortağı ve AB üyeliğine aday ülke olan Türkiye ile etkileşiminden bahsederken, Türkiye’nin dış politikasının yaptırımlarla ilgili adımlar da dahil olmak üzere AB’nin dış politika kararları ve politikalarıyla tutarlı olmasının önemini vurguluyoruz. Türkiye’nin Rusya’ya mevcut AB yaptırımlarını aşmaya yönelik çözüm önermemesi de önemli. Bu konudaki durumu yakından takip etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

SOPA SALLIYORLAR

ABD yönetimi de Türkiye üzerindeki baskısını artırıyor. ABD Hazine Bakanı Yardımcısı Wall Adeyemo, geçen ay Türkiyeli mevkidaşı Yunus Elitaş’a, “Rus şirket ve kurumları ve vatandaşlarının, Türkiye’yi ABD ve diğer 30 ülkenin uyguladığı yaptırımlardan kurtulmak için kullandığına dair endişelerimiz var” demişti.

Adeyemo’nun 22 Ağustos’ta TÜSİAD ve çeşitli kuruluşlara mektup göndererek Türk şirketlerini, yaptırım uygulanan Rus kurumları ve iş insanlarıyla çalışmamaları yönünde uyarmıştı. Gönderilen mektupta, "ABD tarafından yaptırım uygulanan kişilere maddi destek sağlayan her kişi veya kuruluş, ABD yaptırımları riski altındadır" denilmişti.

ABD Hazinesi Türk bankaların da kullandığı Mir ödeme sistemine ilişkin yaptırım tehditlerinde bulunurken Rusya Merkez Bankası bu sistemi kabul eden ülke sayısını artırmaya devam edeceklerini belirtti.

BANKALAR UYARILDI

Financial Times’da geçen hafta yer alan bir analizde Rusya’ya yönelik yaptırımlar konusunda ABD ve AB’nin Türkiye üzerindeki baskıyı artırdığı belirtilmişti. Gazetede kaleme alınan yazıda Türk bankaların Rusya’ya yönelik yaptırımları ihlal edecek bir kanal açmasından endişe edildiği kaydedilmişti. Haberde ayrıca Türkiye’nin en büyük bankalarından Vakıfbank, Ziraat Bank, İş Bankası, Denizbank ve Halkbank’ın Mir sistemine dahil olduğu hatırlatılmıştı.

Rusya Ulusal Kart Ödeme Sistemi, Mir kartlarının Türkiye’de olağan düzende çalıştığını duyurmuştu. Açıklamada ‘ABD’nin uyguladığı yaptırımların Mir ödeme sisteminin ve NSPK tarafından desteklenen diğer sistemlerin Rusya’daki çalışmalarını etkilemeyeceği’ ifade edilmişti.

Ankara, Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımlara katılmayacağını açıklamıştı.