Hizbullah ve Emel Hareketi’nin Beyrut’ta liman patlaması davasına ilişkin düzenlediği eylemde kan döküldü. Keskin nişancıların saldırısında altı kişi hayatını kaybetti. Beyrut sokaklarında ordu görevlendirildi.

Hizbullah hedefte

DIŞ HABERLER

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta dün görülmedik bir saldırı yaşandı. Hizbullah ve Emel Hareketi destekçilerinin eylemine binaların çatılarına yerleştirilen keskin nişancılarla düzenlenen silahlı saldırılarda altı kişi hayatını kaybetti, 60’ı aşkın kişi yaralandı.

Lübnan Hizbullah’ın kalesi olarak bilinen Beyrut’un güney banliyölerinde yıllar sonra ilk kez düzenlenen bu saldırı, hükümetin yeni kurulduğu ülkede kırılgan olan siyasi dengeleri alt üst etti. Saldırı sonrası Beyrut sokaklarında askerler görevlendirilirken Hizbullah ve Emel Hareketi, kimliği belirsiz saldırganların yakalanması için orduya çağrı yaptı. İçişleri Bakanı Besam Mevlevi saldırının "provokatörlerin Lübnan’ı şiddet dolu geçmişine geri döndürme girişimleri" olduğunu ifade ederek sükûnet çağrısında bulundu.

MAHKEME ÖNÜNE YAPILAN YÜRÜYÜŞE SİLAHLI SALDIRI

Hizbullah ve Emel Hareketi destekçileri Beyrut limanı patlaması davasına bakan hakim Tarık Bitar’ın görevden alınması için dün sokağa çıktı. Bitar’ın görevden alınması için eski hükümet üyelerinin avukatları tarafından 12 Ekim’de yapılan başvuruyu değerlendiren Temyiz Mahkemesi’nin, hakimin görevine devam etmesi yönünde karar alması üzerine Beyrut Adalet Sarayı önünde eylem yapılmak istendi. Dün çıkan kararı protesto etmek için Beyrut’un Tayune ilçesinde bir araya gelen Hizbullah ve Emel destekçileri, mahkeme önüne yürürken Tayouneh mevkiine geldiği sırada bazı binaların üzerinden ateş açıldı. Yerel saatle 10:45 gibi gerçekleşen saldırıdan eylemciler kaçmaya çalışırken ufak çaplı iki patlama meydana geldi ve can kayıpları yaşandı. Altı kişinin hayatını kaybettiği saldırıların ardından Merkezi İç Güvenlik Kurulu saat 13.00’te olağanüstü olarak toplandı. Beyrut sokaklarında Lübnan askerleri görevlendirilirken ordudan, sokaklarda görülen silahlı kişilere ateş açılacağı uyarısı yapıldı. Keskin nişancılardan birinin yakalandığını duyuran ordu, saldırganın kimliğini açıklamadı.

HİZBULLAH VE EMEL AŞIRI SAĞCI PARTİYİ SUÇLUYOR

Lübnan Hizbullah ve Emel Hareketi ise saldırıdan aşırı sağcı Hristiyan Lübnan Güçleri Partisi’ni sorumlu tutan bir açıklama yaptı ve saldırının, partinin destekçilerinin etkili olduğu Fırın Şubbak bölgesine yakın bir yerde yaşandığına dikkat çekildi. Açıklamada, "Silahlı ve örgütlü grupların bu saldırısı, ülkeyi kasıtlı bir çatışmaya sürüklemeyi amaçlıyor. Emel ve Hizbullah, Lübnan ordusunu sorumluluğunu tam olarak üstlenmeye ve suçluları yakalamak için hızla müdahale etmeye çağırıyor. Ayrıca tüm destekçileri sakin olmaya ve kötü niyetlere kapılmamaya çağırıyoruz" ifadeleri yer aldı. Başbakan Necip Mikati ise saldırı sonrası Emel Hareketi lideri Meclis Başkanı Nebih Berri ile görüştüğünü açıklayarak "Sebep ne olursa olsun fitnenin peşinden gidilmemesine davet ediyorum" dedi. Halk Sağlığı Bakanlığı ise saldırıda yaralananların tedavi masraflarının bakanlık tarafından karşılanmayacağını açıklayarak özel hastanelere yaralılara yardım etmesi yönünde çağrı yaptı.

ESKİ HÜKÜMET ÜYELERİNİN YARGILANMASI ENGELLENDİ

Dünkü eylemlere neden olan hakim Tarık Bitar ise aylardır Hizbullah ve Emel Hareketi’nin hedefinde. Her iki örgüt de söz konusu davanın dönemin hükümet yetkililerine uzanmasını engellemeye çalışıyor. Davaya bakan eski hakim Fadi Savvan, dönemin hükümet üyelerini davaya dahil etme girişimleri üzerine görevden alınmış, onun yerine hakim Bitar şubat ayında atanmıştı. Bitar da çoğu Hizbullah müttefiki siyasi yetkililerin sanık olarak ifade vermesini isteyince güçlü bir muhalefet ile karşılaşmıştı. Geçen ay eski Başbakan Hasan Diyab, eski Maliye Bakanı Ali Hasan Halil ve eski Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanları Gazi Zuaytir ile Yusuf Finyanus’un sanık olarak ifade vermesini isteyen Bitar, Hizbullah tarafından "ABD’nin dava üzerinden Lübnan’ın iç işlerine müdahalesi için kullanılmak" ile suçlanmıştı. Hizbullah lideri Hasan Nasrallah da Bitar’ı "Güçlükle kurulan yeni hükümeti karıştırmak" ile suçlayarak yerine başka bir hakimin atanmasını istemişti. Sanık olarak ifadeye çağrılan eski hükümet üyelerinin avukatları ise 12 Ekim’de Bitar’ın görevden alınması için Temyiz Mahkemesi’ne başvurmuş, mahkeme ise Bitar’ın görevine devam edeceği yönündeki kararını dün açıkladı.

Patlamada yakınlarını kaybeden bazı isimler ise Bitar’ın soruşturmayı doğru yönde ilerlettiğini savunuyor. Liman patlamasında kardeşi, eniştesi ve kuzeni hayatını kaybeden Antonella Hitti, "Bitar’a yönelik tehditler onun işini iyi yaptığını açıkça gösteriyor. İnsanlar o kadar korkuyorlar ki, onu işinden uzaklaştırmak için her şeyi yapmaya hazırlar" açıklaması yaptı. İbrahim Hatit isimli bir başka mağdur ise "Davada sosyal adalet olmadan felaketten çıkış olmayacak" dedi.