Körfez ülkeleri, Lübnan’la ilişkilerin yeniden tesis edilmesi için Hizbullah’ın silahsızlandırılmasını istedi. Kuveyt’e dün resmi ziyarette bulunan Lübnanlı bakan ise örgütün silahlarının teslim edilmeyeceğini söyledi.

Hizbullah resti

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Kuveyt aralık ayında diplomatik ilişkileri sona erdirdiği Lübnan'la belirli şartlar altında ilişkileri yeniden kurmaya yöneldi. Körfez ülkelerinin Kuveyt aracılığıyla 22 Ocak'ta Lübnan hükümetine ilettiği "Hizbullah'ın silahlarının teslim edilmesi" talebine Beyrut'tan onay çıkmadı. Lübnan hükümeti, Körfez ülkelerinin "Lübnan ordusunun güçlendirilmesi" önerisine yeşil ışık yakarken Washington da Lübnan ordusuna yaklaşık 67 milyon dolarlık askeri yardım desteği sunmayı planlıyor.


Lübnan'da geçen yıl Necip Mikati'nin başbakanlığında kurulan hükümetin Dışişleri Bakanı Abdallah Bou Habib, Körfez ülkelerinin taleplerini görüşmek için beraberindeki heyetle birlikte dün Kuveyt'e resmi ziyarette bulundu. Geçen hafta Lübnan'ı ziyaret eden Kuveyt Dışişleri Bakanı Ahmed Nasır es Sabah'la yeniden bir araya gelen Habib, söz konusu görüşmede, taleplere yönelik Lübnan hükümetinin tüm yanıtlarını içeren bir mektup da sundu. Mektubun içeriğine ilişkin resmi makamlardan detaylı bilgi paylaşılmadı. ABD merkezli haber ajansı Reuters ise yayımladığı haberde, bahsi geçen mektupta, "Lübnan hükümetinin, Arap ülkelerinin çıkarlarını ihlal etmeyeceği yönünde garantilerin yer aldığı" iddiasına yer verdi.

HİZBULLAH'IN VARLIĞI SONA ERDİRİLMEYECEK

Lübnanlı bakan Habib ise Kuveyt ziyareti öncesi yaptığı açıklamada, "Hizbullah'ın silahlarını teslim etmek için (Kuveyt'e) gitmiyorum. Hizbullah'ın varlığına son vermeyeceğim, Lübnan'da bu söz konusu değil. Diyalog için gidiyoruz" açıklaması yaptı. Katar merkezli yayın El Cezire'ye konuşan Habib, "Hizbullah'ın silahsızlandırılmasını kapsayan 2014 tarihli ve 1559 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararını uygulamanın ise zaman alacağını" söyledi. Habib, Beyrut ile Körfez ülkeleri arasındaki ilişkileri düzeltmeyi amaçlayan tüm görüşmeleri olumlu karşıladıklarını da belirtti.

SEÇİMLER BELİRLENEN TARİHTE DÜZENLENECEK

Kuveytli yetkililerin 22-23 Ocak'ta Lübnan'a yaptığı ziyarette hükümete ilettiği talepler arasında, "Hizbullah'a karşı BMGK kararlarının uygulanması" yer almıştı. Kuveyt Dışişleri Bakanı, Hizbullah'ın silahsızlandırılması talebinin yanı sıra "Lübnan ordusu ve güvenlik güçlerinin tüm liman ve sınır kapılarını denetim altına alması, 1989'da imzalanan Taif Anlaşması'nın tüm maddelerinin yerine getirilmesi, Körfez ülkelerine fiili ve sözlü saldırı girişiminde bulunulmaması ve seçimlerin ertelenmemesi" önerilerini de iletmişti. Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn ise seçimlere ilişkin talebin yerine getirileceğini dün yaptığı açıklamayla duyurdu. Lübnan Cumhurbaşkanlığı'nın internet sitesinde, Avn'ın "Seçimlerin daha önce belirlendiği gibi 6 Mayıs tarihinde gerçekleşeceği" mesajı yer aldı.

LÜBNAN ORDUSUNA YARDIMLAR MASADA

Körfez ülkelerinin Lübnan ordusunun güçlendirilmesi girişimlerine ABD'den de destek çıktı. Reuters dün yayımladığı haberde, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın "Lübnan silahlı kuvvetlerine 67 milyon dolarlık yardım göndermeyi planladığı" belirtildi. Ekonomik krizle boğuşan Lübnan'a yapılacak olası askeri yardımın "ordu mensuplarına geçim desteği" amacı taşıdığı belirtilen haberde, söz konusu yardımın Kongre'de gündeme geldiği ve Demokrat Senatör Chris Murphy'nin "ABD'nin bölgedeki güvenlik çıkarları için bu yardımı sağlaması gerektiği" görüşü de yer aldı.

İLİŞKİLER YEMEN KRİZİ NEDENİYLE KESİLMİŞTİ

Lübnan ile Körfez ülkeleri arasındaki ilişkiler 27 Ekim 2021'de dönemin Enformasyon Bakanı George Kardahi'nin, bir televizyon kanalına "Suudi Arabistan'ın Yemen'e saldırılarını sona erdirmesi, Husilerin nefsi müdafaa için savaştığı" yönünde yaptığı açıklamalar nedeniyle kesilmişti. Bakan Kardahi'nin sözleri nedeniyle Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Kuveyt, Beyrut'taki büyükelçilerini 29-30 Ekim'de geri çağırmıştı. Kardahi'nin 3 Aralık 2021'de görevinden istifa etmesine rağmen diplomatik ilişkiler yeniden tesis edilmemişti. Söz konusu krizin ardından, Körfez'den Lübnan'a ilk üst düzey ziyaret, Kuveyt Dışişleri Bakanlığı heyetinin 22-23 Ocak'ta Beyrut'a gitmesiyle gerçekleşmişti. Dış Haberler