'Hızlandırılmış tren şovu'

cukurda-defineci-avi-540867-1.

Ankara-Konya seferini yapan Yüksek Hızlı Tren hattında yaşanan faciaya ilişkin TMMOB ve BTS bir basın açıklaması yaptı. Facianın nedeninin "Ankara-Sincan arasındaki YHT hattındaki sinyalizasyon eksikliği” olduğu vurgulandı.

Sinyalizasyonun devrede olmaması, hatlar üzerindeki trafiğin manuel haberleşme yoluyla yönlendirilmesini zorunlu kılmasının faciaya davetiye çıkardığını belirten BTS Başkanı Hasan Bektaş, “Temel sorun insan hatası değil, zorunlu altyapı sistemlerinin hazır olmadan hızlı trenin çalıştırılmasıdır. Bunun sorumlusu da 16 yıldır ülkeyi idare eden AKP’dir. Bu anlayış ‘hızlandırılmış tren şovu’ uğruna Pamukova’da 41 yurttaşımızın, Çorlu’da 24 yurttaşımızın, Ankara’da sinyalizasyon sistemleri devrede olmadığı halde Yüksek Hızlı Tren çalıştırıldığı için 9 yurttaşımızın hayatını kaybetmesine neden olmuştur” dedi.

Bu sürecin takipçisi olacaklarını belirten Bektaş, “Dava süreçlerine müdahil olacağız. Faciaya sebep olan asli suçluların hesap vermesi için, bir daha böyle faciaların yaşanmaması için mücadele edeceğiz” dedi.

Seçim öncesi acele açılış

Toplantıda konuşan TMMOB Başkanı Emin Koramaz ise “AKP'nin, iktidarda bulunduğu 16 yıl boyunca hayata geçirdiği tüm projelerde insan hayatını ve kamusal çıkarları değil, siyasi menfaatlerini ve sermayenin ihtiyaçlarını gözetmiştir. Akla, bilime ve mühendislik anlayışına dayanmayan, günü kurtarmaya yönelik projeler özellikle seçim dönemlerinde alelacele hayata geçirilmiştir. Yaşanan facianın sebebi siyasi anlayışın uygulamalarıdır” diye konuştu. Koramaz, seçim dönemlerinde yapılan açılışlara vurgu yaparak, "Teknik alt yapı tamamlanmadan yapılan açılışlar faciaya davetiye çıkarıyor. Marmaray için de aynı kaygıyı taşıyoruz" dedi.

İlkel haberleşme

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, “İlk belirlemelerimize göre Ankara-Sincan arasındaki YHT hattında, hatlardaki trafiği yönlendiren sinyalizasyon eksikliği bulunmaktadır. Hattın durumu ile ilgili olan görevliler bu ciddi eksikliği ilkel bir yöntemle yani birbirleriyle telsiz/telefon görüşmesi yoluyla kapatmaya çalışmaktadırlar” dedi.