Ali Babacan, Demokrasi ve Atılım Partisi'nin (DEVA) logosunu ve programını kamuoyuna tanıttı. Eskiden kendisinin de içinde bulunduğu iktidarı eleştiren Babacan, 15 yıla yakın süren “suç ortaklığı” konusuna hiç girmedi

Hocası gibi hayal satıyor

Ali Babacan partisini kurdu ve ilk etkinliğini dün düzenledi. DEVA Partisi genel başkanı olarak çıktığı ilk etkinlikte programı ve logoyu tanıttı. Babacan’ın anlattığı hikâye, 2002 AKP çıkışını hatırlattı.

HAZIR DEĞİL

AKP'nin Rize'deki kurucu il başkanı Hasan Karal, eski bakanlar Selma Aliye Kavaf, Nihat Ergün, Emekli Korgeneral Mehmet Şanver gibi partililer de tanıtımda hazır bulundu. Babacan, konuşmasında insan hakları, özgürlükler meselesine özel vurgu yaptı. Babacan, “Kendini yenileyemeyen, halkımızın ihtiyaçlarına duyarsız kalmış bir siyaset anlayışıyla Türkiye'nin devam etmesi mümkün değildir. Vakit yenilenme vaktidir. Türkiye’mizin devası buradadır” diyerek ülkenin içinde bulunduğu sorunlar yumağının çözümü için hazır olduklarını vurguladı. Babcan’ın “hazırız” sloganına rağmen salondaki hava böyle bir büyük iddiayı karşılayacak bir düzeye ulaşamadığı çok açık.

Ali Babacan’ın açıkladığı programın satır başları şöyle: “Siyaset bir mutabakat oluşturma sanatıdır. Farklı fikir, inanç ve anlayışları bir zenginlik olarak değerlendiriyoruz. Dini kutsallarımızı siyasi propaganda aracı haline getirmeyeceğiz. Polemik siyasetine bulaşmayacağız, tüm demokratik yapılarla işbirliğine açık olacağımıza, dürüst, erdemli, şeffaf şekilde hareket edeceğimize, sadece milletimizin mutluluğu için çalışacağız. Genel Başkanlık görevini en fazla 10 yıl olarak sınırlandırdık. Milletvekili adaylarının en az yüzde 50'si ön seçim veya aday yoklamasıyla belirlenecek. Demokratik bir anayasayı hayata geçirmek öncelikli hedeflerimizden biri olacaktır. Devletin her bir vatandaşına aynı yakınlıkta olmasını, ayrımcılığa tabi tutulmasını savunuyoruz, her türlü ötekileştirmeyi reddediyoruz.

İl başkanları ile bir araya gelen Erdoğan konuşmasının bir bölümünü yeni kurulan partilere ayırdı. “Mühendislik faaliyet” olarak nitelendirdiği yeni oluşumları “tıpkı sirkteki cambaz gibi herkes gösteriyi seyreder ama gösteri bitince her şey orada kalır” diye tanımladı.

Erdoğan, “yeni diye ortaya sürülen her sözde oluşum sadece AK Parti’ye olan ihtiyacı teyit ediyor onun ötesinde bir işe yaramıyor” diye konuşurken, kulislerde örgütün aynı rahatlıkta olmadığını konuşuluyor. Özellikle Anadolu’da AKP içerisinde yeni oluşumlara dair kaymaların hesaplar ötesinde olması parti yönetimi kaygılandırıyor. Erdoğan her fırsatta örgütünü rahatlatmaya çalışsa da hiçbir önlemin sonuç vermediği de gözüküyor.