Hollanda’da konteynere sığabilen ‘nano fabrika’ geliştirildi

Hollanda’da bir nakliye konteynerinin içinde işleyen bir fabrika inşa edildi.

CNN International’da yer alan habere göre, 69 ülkede 300'den fazla fabrikası bulunan İngiltere ve Hollanda merkezli Unilever şirketi, ‘nano’ veya ‘seyyar’ fabrika olarak adlandırdığı projesinde ilk denemeyi gerçekleştirdi.

Şirket, 12 metre uzunluğunda, 2 metre genişliğinde ve 2.3 metre yüksekliğindeki konteyner fabrikasının kargo gemisi veya kamyonla kolayca taşınabileceğini söylüyor. Fabrikanın üretime başlaması için yalnızca birer su ve elektrik kaynağı gerekiyor.

Nano fabrika şu anda Hollanda'da bulunuyor ve sıvı bulyon üretme denemesini gerçekleştiriyor. Unilever, fabrikanın sekiz saatlik vardiya başına yaklaşık 300 ton bulyon ürettiğini söylüyor.

TÜM SÜREÇLER KONTEYNERİN İÇİNDE

Şirketin tedarik zinciri şefi Marc Engel, ham maddelerin işlenmesinden bitmiş ürünün paketlenmesine kadar tüm üretim sürecinin konteynerin içerisinde gerçekleştiğini ifade ediyor.

Konteyner fabrika, ekipmanları küçük alanlar için özel olarak geliştirildiği için standart fabrikalardan farklılık gösteriyor, örneğin ısı elde etmek için buhar yerine elektrik kullanılıyor.

Marc Engel, nano fabrikanın canlı üretim verilerini merkezi bir kontrol odasına gönderen sensörlere sahip olduğunu ve böylece verileri direkt bilgisayar ortamına aktardığını paylaştı.

YERİ DEĞİŞTİRİLEBİLİYOR

Bazı süreçler tamamen otomatik gerçekleşse de vardiya başına üç fabrika içi operatör gerekiyor. Bu operatörlerin ikisi üretimi etkinleştirmek ve hattı yönetmede, diğeriyse paketlemeyi yönetme ve nihai ürünü almada görev alıyor.

Engel’e göre nano fabrikanın ‘en önemli özelliklerinden biri’ yerinin değiştirilebilir olması. Bu özellik, yerel pazarlarda ‘talebe göre hareket etme’ ve ‘yerel malzemeleri tedarik etme konularında daha fazla esneklik’ sağlıyor. Böylece ürünler, uzak mesafelerden gemilerle gitmiyor.

Nano fabrika denemesi, Covid-19 kısıtlamaları nedeniyle yaşanan gecikmelerin ardından Haziran ayında başladı ve Engel'in söylediğine göre önümüzdeki birkaç hafta boyunca devam edecek.

Deneme başarılı olursa Unilever fabrikayı sıvı bulyon dışında başka ürünler üretmek için de kullanacak ve daha fazla nano fabrika yapılacak.