Hollanda’da ‘Türkiye’deki radikal vaizler’ endişesi

Avrupa merkezli Milli Görüş Teşkilatı’nın Türk gençleri radikal görüşlere sahip vaizlerin eğitimine tabi tuttuğunu belirten Hollanda’nın etkili gazetelerinden NRC, radikal vaizlere örnek olarak çocuklarla evlenilmesinde sakınca görmeyen Nurettin Yıldız’ı gösterdi.

NRC, Türkiye kökenli cami organizasyonu Milli Görüş’ün, her yaz onlarca Türkiye kökenli çocuğu İstanbul’da radikal görüşlere sahip vaizler tarafından yönetilen yaz kamplarına götürdüğünü öne sürdü. Bu kamplardan birinin, Nurettin Yıldız’a ait Sosyal Doku Vakfı’nın İstanbul’daki merkezinde gerçekleştirildiğini aktardı.

BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın haberine göre gazete, Nurettin Yıldız’ın kadına şiddeti savunan bir kişi olduğunu hatırlattı. Haberde, Nurettin Yıldız’ın, cihatçı silahlı grup Ahrar el-Şam ile bağları olduğunu iddia ederek, Suriye’deki El Kaide lideri Abdullah Al Muhaysini için “Bütün Müslümanların desteğini hak ediyor” dediği belirtildi.

Bilal Erdoğan ile yakın ilişki
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yönettiği organizasyonlarla da sıkı işbirliği içinde olan Yıldız’ın ‘6 yaşındaki bir kız çocuğu ile evlenilebileceği ve Allah’ın erkeklere karılarını dövme izni verdiği’ yönündeki vaazlarının ortaya çıkması üzerine, Erdoğan’ın kendisine mesafe koyduğu da anlatıldı.
Türkiye’nin ‘gençlerin dinini ve dilini unutmaması için’ haftasonu okulları açma girişimi Hollanda’da geçen hafta tartışma yaratmış, Hollanda Meclisi bunu kaygı verici bulduğunu açıklamıştı.