Hollanda Sağlık Bakanı Hugo de Jonge ölümcül hastalığı bulunan 1-12 yaş grubu arasındaki çocuklara, ötanazi hakkının tanınabileceğini duyurdu.

Hollanda ölümcül hastalığı bulunan çocuklara ötenazi hakkını tanımaya hazırlanıyor

Daily Mail’ın haberine göre, Hollanda Sağlık Bakanı Hugo de Jonge, geçtiğimiz yıl uzmanlar tarafından hazırlanan bir rapora dayanarak doktorlar için yasal güvencelerin ve çocuk haklarının korunmasını sağlamak amacıyla ölümcül hastalığı bulunan 1-12 yaş grubu çocuklar için ötenazi hakkının tanınabileceğini duyurdu.

ÇOCUK ACI ÇEKİYORSA AİLELER KABUL EDİYOR

Konuya ilişkin profesyoneller ve hukuk uzmanlarıyla birlikte çalışılacağının altını çizen Jonge, Groningen, Rotterdam ve Amsterdam'daki araştırma hastanelerinde yayımlanan rapora atıf yaptı. Sağlık Bakanı, “Doktorların çoğu, ebeveynlerinin talebi üzerine eğer acı çekiyorlarsa bir çocuğun hayatına son vermenin kabul edilebilir olduğuna inanıyor” açıklamasında bulundu.

Hollanda'da aileler, 12-15 yaş arası ölümcül hastalığı bulunan çocukları için ötenazi talep edebilirken, 16 ve 17 yaşındaki gençler için ebeveyn iznine ihtiyaç duyulmuyor. Ancak devlet çocuklarının ötenazi talebini ailelerine bildirmesi gerekiyor.

ÖTENAZİ SAYILARI HIZLA ARTIYOR

Hollanda'da 2002'de yürürlüğe giren yasa "dayanılmaz ağrılara sahip olan ve iyileşme umudu bulunmayan" kişilere ötanazi uygulamasına izin veriyor. 2019'da ötanazi yoluyla hayatını sonlandırmak isteyenlerin sayısı önceki yıla göre yüzde 22 arttı. Geçen yıl 3 bin 122 hastadan gelen ötanazi isteğinin yaklaşık 900'ü kabul edildi.

AVRUPA’DA ÖTENAZİ

Belçika, 2014 yılında yaşlarına bakılmaksızın çocuklar için ötenaziyi yasallaştıran ilk ülke oldu.

Finlandiya, İsveç ve Norveç'te ise ötenazi yasadışı olurken, hastanın tedavisi durdurularak, pasif ötenaziye izin veriliyor.

Lüksemburg'da hastanın ötenazi talebi, iki doktorun ve bir uzman panelinin onayıyla gerçekleştirilebiliyor.

Hastanın tedavisi durdurularak, pasif ötanazi uygulaması ise Almanya'da da yasal.

Fransa’da ötenazi yasak. Fakat doktorların ağır hastaları ölene kadar uyuşturmasına izin veriliyor.