Trump dönemi onaylanan Dakota Access Boru Hattı (DAPL) her gün 500 bin varil ham petrol taşıyarak ekolojik dengeyi alt üst ediyor. Sanatçıların da destek verdiği çevre grupları, Joe Biden'a mektup yazarak "Boru hattının derhal kapatılmasını istiyoruz" diyor.

Hollywood yıldızlarından çevre için çağrı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD'nin Kuzey Dakota eyaletinde doğal yaşama zarar veren petrol boru hattının kapatılması için görülecek duruşma öncesi ABD Başkanı Joe Biden'dan söz konusu projenin sona erdirilmesi talep edildi. Aralarında Scarlett Johansson, Leonardo DiCaprio, Joaquin Phoenix, Orlando Bloom gibi ünlü oyuncuların destek verdiği ve çevre örgütlerinin imzacı olduğu mektupta "Dakota Access Boru Hattı (DAPL) yerel yaşamın ekolojik dengesini alt üst ediyor. Kimi kabile toprakları, su ve vahşi yaşam, kültürel ve çevresel risklerin ortasına atılıyor. Boru hattının derhal kapatılmasını istiyoruz" denildi.

KARAR BEKLENİYOR

Biden'a hitaben yazılan mektupta, "Yönetiminiz iklim krizi ve yerli topluluklarla ilişkileri güçlendirmek için harekete geçecekse Trump'ın kararlarını tersine çevirmeniz gerekir. Boru hattından her gün 500 bin varil ham petrol taşınıyor. Ancak mahkeme kararına göre söz konusu bölgede bu proje uygulanmadan önce sağlam bir çevresel etki incelemesi yapılması gerekiyordu ve bu yapılmadı. Geçen ay bir yargıç, boru hattının gerekli federal izinler olmadan yasadışı bir şekilde çalıştığına karar verdi. Mahkemenin son kararını bekliyoruz" ifadelerine yer verildi.

***

TRUMP ONAYLAMIŞTI

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın 24 Mart 2017'deki onayıyla Kuzey Dakota'da başlayan Dakota Access Boru Hattı, ilk inşaatına başlandığı dönem de protesto edilmiş, çevre eylemcilerine polis şiddeti uygulanmıştı. Dakota Access Boru Hattı, Kuzey Dakota'nın Bakken bölgesinden çıkarılan ham petrolü Güney Dakota ve Iowa eyaletleri üzerinden Illinois'e taşıyor. Kuzey Dakota’da yaşayan yerli kabileleri, hattın güzergâhında kalan arazinin Standing Rock Sioux adlı Kızılderili kabilesine ait olduğunu savunuyor ve projenin çevreye ağır zararını gerekçe göstererek hattın kapatılmasını istiyor.