2009'da darbeyle iktidarını kaybeden eski Devlet Başkanı Manuel Zelaya'nın eşi olan Castro, dün gerçekleştirilen seçimlerin ilk sonuçlarına göre, en yakın rakibine 20 puan farkla yarışı önde götürüyor.

Honduras'ta sol iktidara yakın: Castro 20 puan farkla önde

Orta Amerika ülkesi Honduras'ta düzenlenen devlet başkanlığı ve genel seçimlerin resmi olmayan ilk sonuçlarına göre sol parti adayı Xiomara Castro, en yakın rakibine 20 puan farkla önde gidiyor.

Honduras'ta 2009 darbesinden bu yana iktidarda olan sağcı Ulusal Parti'nin 12 yıllık iktidarı sona ermeye yaklaştı.

Dün yapılan devlet başkanlığı seçimlerinin ardından Ulusal Seçim Konseyi’nin (CNE) yüzde 48,9'unun açıldığını bildirdiği sandık sonuçlarına göre, eski Devlet Başkanı Manuel Zelaya'nın eşi Özgürlük ve Yeniden Kuruluş Partisi’nin adayı Xiomara Castro yüzde 53,56, Honduras Ulusal Partisi’nin adayı Nasry Asfura yüzde 33,86 ve Honduras Liberal Parti adayı Yani Rosenthal ise yüzde 9,25 oy aldı.

Seçimleri kazanması durumunda Castro ülkenin ilk kadın lideri olarak tarihe geçecek.

2009’DA DARBE İLE İKTİDARDAN UZAKLAŞTIRILMIŞTI

2009'da darbeyle iktidarını kaybeden eski Devlet Başkanı Manuel Zelaya'nın eşi olan Castro, "Yoksulluğu bitirme" vaadiyle seçmenden oy istemiş, sosyal programları geri getireceğini ve kürtajı suç olmaktan çıkaracağını ilan etmişti.

Ülkede sağcıların 12 yıllık iktidarı döneminde yoksulluk oranı yüzde 70'lere kayıt dışı işçilik yüzde 82'lere ulaştı. AFP'ye konuşan Honduraslı geri dönüşüm işçileri ülkede yoksulluğun giderek arttığını belirtti.

12 ADAY YARIŞIYOR

Honduras seçim yasasına göre, oylama süreci tamamlandıktan sonra en çok oyu alan aday devlet başkanlığına hak kazanıyor.

Ülkede seçimi kazanacak aday 4 yıllık dönem için 27 Ocak 2022'de göreve başlayacak.

Öte yandan, seçime katılım oranının yüzde 68,09 olduğu bilgisi paylaşıldı.

Honduras'ta 12 adayın yarıştığı seçimde, 5 milyondan fazla kişi devlet başkanının yanı sıra başkan yardımcılığına 3, Ulusal Kongreye 128, Orta Amerika Parlamentosuna 20 milletvekili ve 298 belediye başkanını seçecek.

Avrupa Birliği Seçim Gözlem Misyonu, ülkenin çeşitli bölgelerinde seçim sürecini takip edeceği bilgisini paylaştı.

Honduras'ta 26 Kasım 2017'deki büyük tartışmalara neden olan son seçimlerde mevcut Devlet Başkanı Juan Orlando Hernandez oyların yüzde 42,95'ini alarak, yüzde 41,42 oy alan muhalefetin adayı Salvador Nasralla'yı az farkla geride bırakmıştı.

Koltuğunda ikinci dönemindeki Hernandez'in görev süresi 27 Ocak 2022'de tamamlanacak.