Eskişehir’de açılan Yıldıztepe Kooperatifi’nin ürün yelpazesi ülke sınırlarını aştı, Meksika’ya uzandı. Açılış sürecinde mahallelinin büyük bir dayanışma örneği gösterdiği kooperatif, üretici ile tüketiciyi aracısız bir şekilde buluşturmayı hedefliyor

Hopa’dan Meksika’ya dayanışma örneği

Anıl ATAŞ

Eskişehir Yıldıztepe Mahallesi’nde emek ve dayanışmanın ürünü olarak üretici ile tüketiciyi aracısız bir şekilde buluşturmayı hedefleyen Yıldıztepe Kooperatifi, geçtiğimiz günlerde açıldı. Kooperatif; Dersim’den Hopa’ya, Hopa’dan Meksika’ya kadar uzanan geniş yelpazesi ile birçok doğal ürünü çeşitli kooperatifler aracılığıyla Eskişehirlilere ulaştırmayı hedefliyor. Bunun yanı sıra kadınların ve gençlerin istihdamını gözeten kooperatif, mahalleli kadınların ürettiği yiyecekleri de satarak onlara da yardımcı oluyor.

Yıldıztepe Kooperatifi’nden Hüseyin Barış, kurmuş oldukları dayanışma dinamiklerini BirGün’e anlattı.

Özellikle kadın istihdamı yaratmak için yola çıktıklarını belirten Barış, “Öncelikle Türkiye’deki yerel kadın kooperatifleriyle çalışarak başladık. Aynı zamanda da üretici kooperatiflerle doğal, sağlıklı, temiz gıda dediğimiz gıdalarla tüketiciyi tanıştırmak istedik. Bu örgütlenmede bir model yaratarak mahalledeki kadınlarımızın ürettiklerini de satmaya başladık. Günün her saati mahalleli kadınlarımız yaptıkları yiyecekleri getiriyorlar ve paralarını günlük peşin olarak alıyorlar. Mahalleli kadınlara böyle bir katkımız oldu” diye konuştu.


Herkes elini taşın altına koydu

Kooperatifin açılış sürecinde mahallelinin büyük bir dayanışmayla süreci sahiplendiğine değinen Barış, şunları aktardı:

“Buradaki bütün mahalleli; inşaat işçileri, elektrikçi, su tesisatçısı, mermerci, herkes buranın kuruluş aşamasında elini taşın altına koydu. Burada anlatmak istediğim bir hikâye var. Buranın mermerlerini yapmak isteyen Cengiz arkadaşımızın bu sırada iflas ettiğini ama her şeye rağmen bu dayanışma kültürüne sahip çıkmış olduğunu öğrendik. Bu hikâyeler böyle kolay anlatılmıyor. Bundan kısa süre sonra Cengiz’in çamaşır makinesinin bozulduğunu öğrendik. Biz de Cengiz’e bir sürpriz yaptık ve ona bir çamaşır makinesi hediye ettik. Bu dayanışma kültürünün çok güzel bir örneği sayılabilir. Herkesin baskıyla bireyselleştirildiği bir ortamda böyle bir dayanışmayı harekete geçirdik.”

hopa-dan-meksika-ya-dayanisma-ornegi-677614-1.

Tiyatro ve dans atölyeleri kurulacak

“Bir örgütlenmenin içerisinde halk, koşulsuz bir şekilde, ‘Ben buradayım’ diyor. Size o sonsuz desteği veriyor. Bu süreçte Odunpazarı ve Tepebaşı belediyelerinin çok ciddi destekleri de oldu. Onlar da yaptıkları bu desteğin karşılığını gördüler” diyen Barış, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Bizim çıkış noktalarımızdan birkaçı da eğitim, bilim ve kültür-sanattı. Yıldıztepe Kooperatifi olarak mahalleye tiyatro ve modern folk dansları atölyeleri kuruyoruz. Bunların yanı sıra, mahalleli kadınlarla bir üretim atölyesi kurmayı planlıyoruz. Kirlenen dünyaya, kirlenen gıdaya, kirlenen insan ilişkilerine karşı başka bir dünya mümkün diyoruz. Yalnızlaştırılan, bireyselleştirilen insanları tekrar bir araya getirmeye çalışıyoruz. Biliyoruz ki, zor günlerin en etkili ilacı dayanışmadır. Krizlere karşı en etkili direnç ise kooperatiflerdir.”

cukurda-defineci-avi-540867-1.