Hopalılar kararlı: Sahilime dokunma!

Dilan ŞAHİNBAŞ

Artvin Hopa Belediyesi tarafından hazırlanan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca onaylanan şehir planı ile Hopa sahili yeniden doldurulmak isteniyor. Plan hayata geçerse, Karadeniz Sahil Yolu dolgusuyla denizinden koparılan Hopa, kıyıdan tamamen uzaklaştırılacak.

Bakanlığın 6 Mayıs’ta onayladığı planda, Sugören’den Liman mevkiine kadar toplamda 34,4 hektar alanın doldurulması öngörülüyor. Hopalılar ise plana itiraz ediyor. Bu itirazlara göre plan yalnızca sahili yok etmekle kalmayacak, dolgu için gerekli malzemenin çıkarılması amacıyla çevredeki köyler de taşocaklarıyla dolacak. Hopa’nın simgesi haline gelmiş Hopa İskelesi yerle bir edilecek. Denizle kent arasına bir duvar daha örülmesi, yeni sel felaketlerine davetiye çıkaracak.

KEŞİF YAPILDI

Planla ilgili dün bilirkişilerce keşif incelemesi yapıldı. İnceleme yapılırken Hopa halkı da sahiline sahip çıkmak için bir araya geldi. Yurttaşlar, bilirkişilere itirazlarını aktardı.

Yurttaşlarca yayımlanan bildiride de, “Hopa halkının deniz dolgusuna değil; fabrikaya, seraya, mandıraya, kültür-sanat-spor merkezine ihtiyacının olduğu” vurgulandı. Bildiride, “Yaptığınız dolgu imar planı Hopa halkının değil, paradan para kazananların ihtiyacına göre hazırlanmıştır. Bizler Hopa’nın kamusal alanlarına ve doğasına sahip çıkanlar olarak bu plana itiraz ettik ve davamızı açtık. Davamızın ilk ayağı olan bilirkişi keşfi için buradayız” dendi.

GENÇLER KARŞI

Sol Genç’ten Necati Dişli, bilirkişi incelemesi sırasında yaptığı konuşmada, gençler olarak her mevsim sahilde, iskelede zaman geçirdiklerini belirtti ve şöyle devam etti: “Sizin planladığınız bu proje ile bizler akşamları artık o sahilde oturamayacağız; çünkü kum tozlarına maruz kalacağız. Derelerimiz çamur akacak. Bizim yaşam alanlarımızı elimizden almak istiyorsunuz ama biz gençler olarak buna izin vermeyeceğiz.”

RAPOR BEKLENİYOR

Plana karşı çıkan yurttaşlardan Eren Dağıstanlı ise bilirkişi keşif heyetiyle yaptıkları görüşmeyi anlattı. Dağıstanlı, “Önümüzdeki süreçte bilirkişi heyeti bir rapor hazırlayacak. Raporun durumuna göre, halk olarak avukat ve mühendis arkadaşlarımızla birlikte değerlendirme yapacağız. Biz keşfin olumlu ve pozitif geçtiğini düşünüyoruz” dedi.