Rahim ağzı kanserine neden olan HPV virüsünden aşıyla korunmak mümkün ancak fiyatı 2 bin 85 TL. Ücretsiz olması için kampanyalar yürütülürken TTB, HPV aşısının ulusal aşı takvimine eklenmesini talep etti.

HPV aşısı için artık adım atın

Dilara ŞİMŞEK

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, her yıl 570 bin kadına rahim ağzı (serviks) kanseri teşhisi konuluyor. 311 bin kadın ise bu nedenle yaşamını yitiriyor. Rahim ağzı kanserinden aşıyla korunmak mümkün. Kansere neden olan ‘human papilloma virüs’ (HPV) ile mücadelede aşı ön plana çıkıyor. HPV aşısı yaklaşık 100 ülkede ücretsiz ancak Türkiye’de aşıyı olmak isteyen kadınların ödemesi gereken fiyat 2 bin 85 lira. Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık Bakanlığı’ndan HPV aşılarının ulusal aşı takvimine eklenmesini talep etti.

TTB’nin dün Bakanlığa yazdığı yazıda rahim ağzı kanserinin önlenebilir ve erken tanı konduğunda tedavi edilebilir olduğu belirtildi. TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut imzasıyla Bakanlığın halk sağlığı genel müdürlüğüne gönderilen yazıda, kanser etkenlerinden olan HPV ile her yıl yaklaşık 14 milyon kişinin enfekte olduğuna dikkat çekildi. HPV aşılarının rahim ağzı kanserlerinin yüzde 70’ini, genital siğillerin de yüzde 90’ını önleyebildiğinin vurgulandığı yazıda, şu ifadeler yer aldı: “Aynı zamanda bu aşılar HPV’ye bağlı diğer kanserlerden de koruyabilir. Bu nedenle önerilen öncelikli olarak kız çocuklarının 9-14 yaş aralığında aşılanmalarıdır. Bazı ülkelerde yakın zamanda erkek çocukları da aşılanmaya başlanmıştır. Bu yaş grubunda altı ay ara ile iki doz aşı yeterli olmakta. 15 yaş sonrasında ise koruyuculuk için üç doz aşı gerekli. Bağışıklık sisteminin baskılandığı durumlarda aşı yaştan bağımsız üç doz olarak uygulanmalı.”

GEREKLİ ADIMLAR ATILMALI

Yazıda ayrıca DSÖ’nün yakın zamanda kanseri elimine etmek üzere geliştirdiği strateji planına da değinildi: “Bu plana göre hareket eden ülkelerde 2030’a kadar 15 yaş ve altı kız çocuklarının yüzde 90’ının aşılanması, 35 yaşına kadar kadınların en az bir kere uygun yöntemle taranması ve bunun 45 yaşında bir kere daha tekrarlanması öngörülüyor. Bu ülkelerde rahim ağzı kanseri öncesi lezyomu ya da kanser saptanan kadınların yüzde 90’ının uygun şekilde tedavisi gerçekleşecek.” TTB, DSÖ’nün stratejisinin ülkede uygulanmaması için hiçbir sebep olmadığının altını çizdi. Halihazırda yürütülen ulusal taramanın yanında HPV aşılarının da ücretsiz olarak ulusal aşı programına eklenmesi talep edilerek “Önlenebilir hastalıkların ve ölümlerin önüne geçilmesi için gerekli adımlar atılmalı” denildi.

***

Hedefimize adım adım yaklaşıyoruz

Haziran ayında ‘HPV aşısının ücretsiz olması için bir ‘aşı bursu’ dayanışması başlatan Eczacı Cem Kılınç, şu ana kadar 200 kadını aşılandığını söyledi. Birçok eczacı odasının başlatılan kampanyanın ardından iletişime geçtiğini belirten Kılınç, şunları anlattı: “Birçok oda HPV aşısı için kendilerine başvuran kadınların toplu aşılanması için projeler yürütmeye başladı. Kitle örgütleri, meslek örgütleri, sağlıkçılar ‘nasıl katkı sağlayabiliriz’ diye ulaşmaya başladı. TTB’nin böyle bir ses yükseltmesi meselenin ne kadar önemli olduğunu ve aşının ulusal aşı takvimine alınması hedefimize daha da yaklaştığımızı gösteriyor. Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği’nin aşıyı ücretli olanlara paranın iadesi için geçen aylarda açtığı davalar da devam ediyor. İlaç fiyat listelerinde aralık ayında bu aşının fiyatının 112 TL ucuzlatacağını gördük. Döviz kuru bu kadar artıyorken aşının fiyatı hiç düşmemişken böyle bir düşüşün sebebini merak ediyoruz. Üniversite öğrencilerinden ‘üniversitemize gelin HPV aşısını anlatın’ diye talep geliyor. Hepsine yetişmeye çalışıyoruz.”