HPV aşısına ödenen ücretlerin iade edilmesi ve aşının ücretsiz olması için Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği tarafından SGK'ye açılan dava bugün görüldü. Dava, aşının kanseri önleyip önlemediğine ilişkin bilirkişi raporunun sunulması talebiyle 25 Şubat'a ertelendi.

HPV aşısının ücretsiz olması talebiyle SGK'ye açılan dava bugün görüldü

Kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olan HPV'den aşıyla korunmak mümkün olsa da aşı Türkiye’de sigorta kapsamında değil. Uygulandığı yaş aralığına göre 2 ya da 3 doz tavsiye edilen HPV aşısının 3 doz güncel fiyatı ise 2 bin 85 lira.

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, geçtiğimiz temmuz ayında aşı yaptıran kadınlarla birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) başvurarak HPV aşıları için ödenen paraların iadesini talep etti fakat ret yanıtı aldı. Mahkemeye taşınan para iadesi sürecinde davanın duruşması bugün Ankara Adliyesi Balgat Ek Binası'ndaki 61'nci İş Mahkemesi'nde görüldü. Dava, eksikliklerin giderilmesi, aşının rahim ağzı kanserini önleyip önlemediği konusunda bilirkişi raporunun sunulması ve Türk Eczacılar Birliği’nin aşı fiyatına dair bilgi vermesi talep edilerek 25 Şubat 2022 tarihine ertelendi.

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği Başkanı Müjde Tozbey Erden, dava sonrasından yaptığı açıklamada, amaçlarının HPV aşısının ulusal aşı programına alınması ve aşının herkes için ücretsiz hale getirilmesi olduğunu söyledi. Aşılama çalışmaları kapsamında aşı bursu düzenlediklerini belirten Erden, burs programının ülke geneline yayıldığını söyleyerek şu ifadelere yer verdi:

“Geçtiğimiz günlerde aşının fiyatında indirim yapmak zorunda kaldılar. Çünkü aşıya talep çok arttı ve 3 doz aşının 2 bin lirayı geçmesi sürekli olarak dillendirildi. Geçtiğimiz günlerde de başlattığımız kampanyaya başta Türk eczacılar Birliği, Türk tabipler Birliği ve birçok baro olmak üzere ülkemizin birçok kurumundan bu konuya dair harika bir destek geldi. Bu sağlık hakkı konusu topluma mal olmuş bir konudur. AK Parti iktidarının sağlık politikaları, kadın cinayetlerine sebep olmaktadır. Bu nedenle virüsten yüksek oranda koruyan HPV aşısının ücretsiz aşı takvimine alınmasını talep ediyoruz. Çabamız, yaşam hakkı mücadelemizin bir parçasıdır. Aşımızı istiyoruz”

‘SAĞLIK HAKKIMIZ İÇİN ADALET ARAYIŞINDAYIZ’

Basın açıklamasında söz alan CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşlıer ise Türkiye’de kadınların en çok rahim ağzı kanserine yakalandığına dikkat çekti. Dünyada yüzden fazla ülkede HPV aşısını devletin karşıladığını hatırlatan Taşlıer, HPV aşısının bir an önce ücretsiz olması gerektiğini belirterek şöyle konuştu:

“En temel anayasal hak olan sağlık hakkımız için bir adalet arayışındayız. Yapılan araştırmalara göre aşılama, 15 ile 19 yaş aralığındaki kızlarda yüzde 83’lük, 20 ile 24 yaş arasındaki kadınlarda ise yüzde 66’dan fazla iyileşme oranı sağlanıyor. Bilimsel veriler ortada. Türkiye’de rahim ağzı kanseri yüzünden hayatını kaybeden kişilerin verileri ortada. Sosyal devletin gereği olarak tedavi etmenin önemli olduğunu biliyoruz ama asıl önemli olanın koruyucu sağlık hizmeti olduğunu her seferinde vurguluyoruz. Korucuyu sağlık hizmeti ile bir hastalığının oluşumunu engellerseniz, sonrasında tedavi etmek için kocaman gösterişli binalara ihtiyaç duymazsınız.”