Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili kamu görevlilerinin yargılandığı davanın 100’üncü duruşması yarın başlıyor. Avukat Bakırcıoğlu, “Bir karar çıkmayacak. Henüz dinlenmemiş tanıklar, toplanan deliller var” dedi

Hrant Dink davasında 100. duruşma: Dinlenmemiş tanıklar toplanan deliller var

DİLAN ESEN

Suikasta uğramasının ardından yaşamını yitiren Agos Gazetesi Genel Yayın yönetmeni ve BirGün yazarı Hrant Dink cinayetine ilişkin kamu görevlilerinin yargılanmasına devam edilen davanın 100’üncü duruşması yarın görülmeye başlanacak. Duruşmalar 26-27-28 Kasım’da görülecek. Dink’in öldürülmesinde sorumluluğu bulunan emniyet, istihbarat ve jandarma görevlilerinin yargılandığı dördü tutuklu 76 sanıklı davanın duruşması Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye devam edilecek.

Dink ailesinin avukatı Hakan Bakırcıoğlu 12 yıllık yargılama sürecini BirGün’e anlattı. Duruşmayla ilgili bilgi veren Bakırcıoğlu, “Duruşmalarda Trabzon İl Jandarma Komutanlığı görevlileri, Trabzon Pelitli’de yaşayan bir kişinin ifadesi, Samsun’da katil Ogün Samast ile çekilen fotoğraflarla ilgili dönemin Samsun İl Emniyet Müdürü ve il jandarma komutanlığı yetkilileri tanık olarak ifade verecek. Elbette bu davada bir karar çıkmayacak çünkü henüz dinlenmemiş tanıklar ve toplanmakta olan deliller var” dedi.

EKSİKLİKLER GİDERİLMEDİ

Dava sürecinde yapılan yargılamanın önemli olduğunu her defasında belirttiklerinin altını çizen Bakırcıoğlu, şunları söyledi: “Hrant Dink cinayetine giden süreçte yaşanan olaylar ve o olaylarda görev alıp Dink’e yönelik saldırılar düzenleyen kişilerin soruşturulmadığını da söyledik. O süreç etkin şekilde soruşturulmazken bu kişiler hakkında iddianameler düzenlenmedi. Dink’e koruma sağlamadıkları için İstanbul Valiliği görevlileri hakkında iddianame düzenlenmesi gerekiyordu ancak bu gerçekleşmedi. Cinayeti işleyen yapının tamamı hâlâ ortaya çıkartılmadı. Bu, davanın 100’üncü duruşması olacak. Elbette bu davada bir karar çıkmayacak. Davadaki ciddi eksiklikler giderilmiş değil. Biz Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) savcılığın ‘kovuşturmaya yer olmadığına’ dair karar verdiği kişiler ile ilgili başvuru yaptık. Eğer AYM bu konuda ihlal kararı verseydi bahsettiğimiz eksiklikler giderilebilir ve İstanbul Savcılığı yeni soruşturmalar açıp yeni iddianameler düzenleyebilirdi.”

2007’DE YARGILANMALIYDILAR

Bakırcıoğlu, şu ifadeleri kullandı: “Buradan çıkacak olan karar her durumda eksik bir karar olacaktır. Devlet görevlileri hakkındaki soruşturmaların tamamı 2007’de yapılmalıydı. Çok uzun yıllar sonra bu mümkün hâle geldi.”

SÜREÇ NASIL İLERLEDİ?

>>19 Ocak 2007: Hrant Dink, Ogün Samast tarafından katledildi.

>> 2 Temmuz 2007: Beşiktaş’taki 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlanan davada 18 kişinin yargılaması yapıldı.

>> 14 Eylül 2010: AİHM, Dink’in katledilmeden önce ve sonrasında yapılan başvurular kapsamında Türkiye’yi yaşam hakkını ihlal ettiği gerekçesiyle mahkûm etti.

>> 17 Ocak 2012: Dava, beş yılın ardından karara bağlandı. Yasin Hayal’in tasarlayarak insan öldürmeye azmettirmekten ağırlaştırılmış müebbet hapsine, Erhan Tuncel’in 10 yıl 6 ay hapsine, Ersin Yolcu ve Ahmet İskender’in tasarlayarak insan öldürmeye yardım etmekten dolayı 12 yıl 6’şar ay hapsine hapsine karar verildi.

>> 20 Şubat 2012: Devlet Denetleme Kurulu, “Dink’in yaşam hakkının korunmasında ağır kamu hizmeti kusuru vardır” dedi.

>> 21 Nisan 2012: Ogün Samast’a verilen 22 yıl 10 ay hapis cezası kesinleşti.

>> 17 Eylül 2013: Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin verdiği bozma kararının ardından dava yeniden başladı.

>> Aralık 2014: Aralarında emniyet müdürlerinin de bulunduğu 26 kamu görevlisi hakkında iddianame düzenledi.

>> 27 Ocak 2016: Kamu görevlileri davası ana dava ile birleştirildi.

>> Nisan 2017: Hazırlanan 3. iddianamede, “Fethullah Gülen’in sapkın dini inançları referans alınarak başka bir düzen getirmek için başlangıç eylemi olduğu” belirtildi.

>> Haziran 2017: Üçüncü iddianame ana davayla birleştirildi.