Bingöl'ün Karlıova İlçesi'nde "Terör ve Terörden Doğan Zararların Tazminine dair Yasa'nın "

Bingöl'ün Karlıova İlçesi'nde "Terör ve Terörden Doğan Zararların Tazminine dair Yasa'nın "uygulanmasını araştıran İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Avrupa ve Orta Asya Bölümü araştırmacısı Jonathan Sugden, "çalışmaya uygun vizesi bulunmadığı," gerekçesiyle sınırdışı edildi.

Köylülerin jandarma ve geçici köy korucularına yönelik şikayetlerini araştıran ve iddiaları karşısında görüşlerine başvurmak için Jandarma yetkilileriyle görüşmek isteyen Sugden, dün sabah 9.00 sırasında, sahip olduğu vize ile çalışamayacağı söylenerek Emniyete götürüldü. Polis eşliğinde Malatya'ya getirilen Sugden, akşam İstanbul'a getirildi, sabah Londra uçağına bindirilerek sınır dışı edildi. "Ben bu vize ile 2004 yılında İçişleri Bakanıyla görüştüm.

Bir sorun yoktu," diyerek uygulamaya tepki gösteren HRW temsilcisi Sugden, Türkiye'ye gelmeden önce İngiltere'deki Türkiye Büyükelçiliğine vize sorunu yaşayıp yaşamayacağını sorduğunu, İnsan haklarından sorumlu bir görevlinin sorun yaşamayacağı yönünde bilgi verdiğini söyledi.

'BAKANLIKTAN KAYNAKLANAN BİR YANLIŞ'
Uygulamanın çalışmasını engellemeye yönelik olduğunu düşünen Sugden, geçmişte küçük sorunlarla karşı karşıya kaldıklarını, 1994-99 döneminde Türkiye'ye giriş yasağı bile getirildiğini, ancak son yıllarda iyileşen ortam dolayısıyla karşılaştığı muameleye şaşırdığını açıkladı. Polisin nazikçe davrandığını da ekleyen Sugden, "İçişleri Bakanhğı'ndan kaynaklanan bir yanlışlık olmalı. Düzeleceğine inanıyorum," dedi. Sugden'in sınırdışı edilmesi karşısında HRW yeüali-leri, "Türkiye olası insan hakları ihlallerini araştıran araştırmacıları tutuklamaktan ve sınırdışı etmekten vazgeçmeli. İnsan hakları ihlallerinin üztünü örtme arzusu belli ki Türkiye'de hala çok güçlü," dedi.

Sugden, 20 yıla yakın bir süredir türkiye'deki insan hakları ihlallerini inciliyin bir uzman. Bu güne kadar defalarca turist vizesi ile ülkeye gelmiş ve araştırma yapmıştı.

Human Rights Watch
Holly Cartner, HRW Avrupa Yöneticisi

HUMAN
Rights Watch (İnsan Hakları İzleme Örgütü), dünyanın bütün ülkeleriyle ilgili insan hakkı ihlallerini takip etmek ve bu konuda kampanyalar düzenlemek amacıyla 1978 yılında kuruldu. Merkezi New York'ta olan örgütün Brüksel, Londra, Moskova, Hong Kong, Los Angeles, San Francisco, Taşkent, Toronto ve Washington'da temsilcilikleri bulunuyor. Avukat, gazeteci, akademisyen ve insan hakları aktivistlerinden oluşan örgüt gönüllüleri, zaman zaman dünyanın diğer ülkeleri ve şehirlerinde de geçici temsilcilikler kurarak çalışmalarına devam ediyor.

Dünyada 70'in üzerinde ülkede izlemelerde bulunan örgüt, İsrail'in Filistin'le ilgili yaptığı ihlaller, Hutu ve Tutsiler arasında yıllarca süren çatışmalara, Endonezya ve Sudan'da müslümanlarla ilgili hak ihlallerine ve Bosna-Hersek'te yaşanan katliamlara karşı kampanyalar yaptı ve raporlar yayımladı. Örgüt, Türkiye'deki işkence iddiaları, Orhan Pamuk hakkında açılan dava, devam eden başörtüsü yasağı, köylerinden göç etmek zorunda kalanlar hakkında ve Türkiye'nin Avrupa Birliği ile ilgili yaptığı reformlar konusunda açıklamalar yaparak görüş bildirdi.