İnsan Hakları İzleme Örgütü, Taner Kılıç’ın tutuklanmasının adaletsiz olduğunu söyleyerek, “Kılıç hakkında başlatılan soruşturmanın ve tutuklamanın siyasi kampanyanın parçası olduğu anlaşılıyor” dedi

HRW: Tutuklama siyasi kampanyanın parçası

BirGün / Ankara

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), insan hakları savunucusu Taner Kılıç’ın tutuklanmasının adaletsiz olduğunu bildirdi. HRW Avrupa ve Orta Asya direktörü Hugh Williamson, “Taner Kılıç’ın gözaltına alınması ve şimdi de tutuklanması bir adalet komedisidir” dedi. Williamson, Kılıç’a yöneltilen suçlamaların düşürülmesini ve Kılıç’ın serbest bırakılmasını istedi.

HRW’nin açıklamasında Kılıç’ın telefonunda Gülen yapılanmasının kullandığı “ByLock” uygulamasının bulunduğu ve Zaman gazetesi aboneliği nedeniyle tutuklandığı hatırlatılarak, “Kılıç’ın suçlamasında, çocuğunun olağanüstü hal döneminde kapatılan bir okula gitmiş olmasına atıf yapılıyor. Bunlardan hiçbiri tutuklu yargılanmasına gerekçe oluşturacak, suçlamayı destekleyecek nitelikle suç delilleri sayılamaz” denildi. Açıklamada, Kılıç’ın kendisine yöneltilen suçlamaları reddettiğine vurgu yapıldı.

‘Tutuklama kararı siyasi’
Williamson, Kılıç’ın ve Uluslararası Af Örgütü’nün Türkiye’de insan haklarında giderek derinleşen kötüye gidişe ilişkin hazırlanan rapor nedeniyle hedef alındığını kaydederek, “Kılıç hakkında başlatılan soruşturma ve tutuklama kararının siyasi nedenlerle yürütülen bir kampanyanın parçası olduğu anlaşılıyor” ifadelerini kullandı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü adına AB kurumları ile ABD hükümetinin Kılıç’ın serbest bırakılması ve Uluslararası Af Örgütü’nün Türkiye’deki çalışmalarına daha fazla saldırılmaması için baskı yapılması istendi.

Taner Kılıç, Uluslararası Af Örgütü Türkiye’nin kurucuları arasında yer alıyor ve 2014’ten bu yana örgütün yönetim kurulu başkanı olarak görev yapıyor. Kılıç, mülteci hakları konusunda da etkin role sahip.