HTKP'den seçim açıklaması

Halkın Türkiye Komünist Partisi Merkez Komite, yaptığı açıklamada 7 Haziran genel seçimlerine ilişkin tavrını açıkladı. HTKP, Birleşik Haziran Hareketi'nin ilerici güçlerle dayanışma kararını benimsediğini ve bu karara sahip çıktığını belirterek seçimlere girmeyeceklerini ifade etti.

Türkiye'nin içinde bulunduğu siyasal dönemden tek kurtuluşunun düzen karşıtı odakların gelişmesi olduğuna dikkat çeken HTKP'nin açıklamasında, "HAZİRAN’ın ülkemizin geleceğinde etkin bir güç haline gelmesi, en acil siyasal görev olarak önümüzde durmaktadır" dendi.

Haziran Meclisleri'ndeki seçim tartışmalarında hareketin bağımsız adaylarla da seçime girebileceğini bir seçenek olarak işaret ettiklerini kaydeden HTKP, Haziran'ın birliğini önemsedikleri için ortak karara saygı duyduklarını belirtti.

HTKP'nin açıklamasının bir bölümü şöyle:

"HTKP açısından Türkiye’nin geleceğinin meclis aritmetiği ve mecliste yapılacak oylamalar kadar, hatta ondan daha fazla 2013 Haziran Direnişi gibi toplumsal hareketlenmeler tarafından belirleneceği de açıktır.

Ancak 7 Haziran seçimlerinin sonuçları hem rejimin hem de meclis dışındaki toplumsal ve siyasal süreçlerin geleceği üzerinde belirli etkilerde bulunacaktır.

Bu bağlamda, “yeni anayasa” ve “başkanlık sistemi” gibi başlıklarda AKP’nin rahatlıkla hareket edebileceği bir meclisle, böylesi bir rahatlığa sahip olamayacağı bir meclis arasındaki farkı küçümsemek siyaseten gerçekçi değildir.

Kısacası, “AKP’nin geriletilmesi” görevinin bir de meclis ayağı vardır ve bu ayaktaki bir gerilemenin AKP açısından daha genel bir gerilemenin, giderek çözülüşün önünü açması mümkündür."