HTŞ’den Suriye ordusuna saldırı
Fotoğraf: AA

Umut SERDAROĞLU

El Kaide’nin eski Suriye kolu olan Heyet Tahrir el Şam (HTŞ), Suriye ordusuna saldırı düzenledi. İdlib’in büyük çoğunluğunu kontrol eden HTŞ’nin Kafr Ruma yakınlarında, bir askeri karakola top mermileri ve roketlerle saldırı düzenlediği belirtildi. Saldırılar sonucu, 11 Suriye askerinin hayatını kaybettiği duyuruldu.

Saldırı hakkında BirGün’e konuşan Araştırmacı Gazeteci Sarkis Kassarjian, Türkiye ve Suriye arasında normalleşme görüşmelerinin ardından HTŞ’nin saldırılarında artış yaşandığını aktardı. HTŞ’nin iki ülke arasındaki normalleşme görüşmelerine sert tepki verdiğini hatırlatan Kassarjian şöyle konuştu:

“Türkiye’nin bölgede belirli sorumlulukları var. Bu sorumluluklar Astana görüşmelerinde alındı. Rusya, hükümet güçlerinin bir gerginlik yaratmayacağını, ateşkese uyacağının garantörü olmuştu. Türkiye de muhalefettekilerin garantörü olacağını söylemişti. Astana anlaşmasına göre Türkiye, gerginliğin artmaması için HTŞ’nin saldırılarına yönelik önlem alması gerekiyor. Mesela Ankara tarafından bölgedeki M4 karayolunun güvenliği sağlanıp açılması gerekiyordu ancak karayolun açılması geciktirildi. Eğer Türkiye tepki göstermezse Suriye Ordusu karşılık verecektir. Bu Astana sürecinin askıya alınmasına bile yol açabilir.”

HTŞ tarafından yapılan saldırıların devam etmesi halinde Şam hükümeti üzerindeki baskıların da artacağını belirten Kassarjian, “Oradaki çatışmaların tekrar artması zaten kötü olan ülke ekonomisinin daha da zayıflamasına yol açar. Diğer taraftan Rusya savaşın tekrar alevlenmesini önlemek için Şam üzerindeki ‘Ankara ile uzlaşın’ baskılarını daha da artırabilir” dedi.