Huawei, Android'in yanında HarmonyOS seçeneği sunacak

ABD’nin ticari kara listesinde olan Huawei’nin Mate 30 serisi, Google hizmetlerinden faydalanamayan ilk Huawei telefon serisi oldu. Huawei, telefonlarının Google hizmetlerine yeniden ulaşma ihtimalini düşünse de yedek plan yapmayı da ihmal etmiyor.

Webtekno'nun haberine göre, Huawei, birkaç ay önce gerçekleştirdiği etkinlikte kendi işletim sistemi HarmonyOS'u duyurmuştu. HarmonyOS başlangıçta televizyonlar, giyilebilir cihazlar ve araç içi bilgi-eğlence sistemleri için tasarlanmıştı.

Bu hafta yayınlanan bir rapora göre Huawei, çift ön yükleme desteği olan cihazlarına Android ile beraber HarmonyOS yüklemeye hazırlanıyor. Rapor, çalışmanın henüz erken bir aşamada olduğunu ve Huawei’nin çift ön yükleme için herhangi bir modeli seçmediğini belirtiyor. Huawei’nin CEO’su daha önce P40 serisi akıllı telefonlarda HarmonyOS olacağını ima etmişti.

Huawei’nin kendi işletim sistemi olan HarmonyOS, gelecekte Linux ve HTML5 dahil olmak üzere çok çeşitli uygulamaları destekleyebilir. Huawei’nin yeni işletim sistemi ARK derleyicisini kullanıyor ve Kotlin, Java, Javascript, C ve C++ programlama dillerini destekliyor.

Huawei, HarmonyOS için 2017 yılında çalışmaya başladı. Gelecek yıl piyasaya sürülecek sürüm HarmonyOS 2.0 olacak, 2021 yılında da HarmonyOS 3.0 sürümünün piyasaya sürülmesi planlanıyor.