5 Nisan Avukatlar Günü yurt genelinde kutlandı. Birçok baro tarafından yapılan açıklamalarda hukukun üstünlüğü, bağımsız yargı, adalet ve özgürlükler için mücadeleye devam edileceği vurgusu yapıldı.

Hukuk için direnişimiz sürecek
Bursa Barosu da yaptığı açıklamayla mücadele mesajı verdi. (Fotoğraf: Evrensel)

Haber Merkezi

5 Nisan Avukatlar Günü ile ilgili barolar tarafından yapılan açıklamalarda avukatların sorunlarına çözüm bulunamadığı belirtilerek, “Mesleğimizi sürdürmek için bağımsız,tarafsız yargı, demokrasi, adalet, özgürlükler için mücadele etmeye devam edeceğiz” denildi. Barolar 5 Nisan Avukatlar Günü’nü depremde hayatını kaybeden, saldırılarda katledilen, özgürlükleri ellerinden alınan avukatlara adadı.

İstanbul Barosu Başkanı Av. Filiz Saraç, 5 Nisan Avukatlar Günü’nü laik, demokratik ve hukuk devleti vurgusunun olduğu bir mesajla kutladı. "Hukuk devletinin olmazsa olmazı, savunma kurumudur" diyen Saraç, "Avukatlar, Cumhuriyetimizin kazanımlarının korunmasının, hak ve özgürlüklerin savunulmasının, demokratik ve laik hukuk devletinin güvencesidir. Baroları ‘numaralandırarak’ bölmeye çalışanlara karşı çıkan ve büyük çoğunluğu oluşturan meslektaşlarımız 145 yıllık köklü bir çınar olan meslek örgütleri İstanbul Barosu çatısı altında mesleklerini ifa etmeye devam etmişlerdir. Demokratik, laik, sosyal ve hukuk devletinin güvencesi olan değerli meslektaşlarımızın 5 Nisan Avukatlar Günü'nü kutluyorum” ifadelerini kullandı.

İzmir Barosu da İzmir Adliyesi önünde basın açıklaması düzenledi. “Savunma susmadı, susmayacak”, “Korkmuyoruz, susmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganlarının atıldığı açıklamada basın açıklamasını İzmir Baro Başkanı Sefa Yılmaz okudu. Yılmaz, İzmir Barosu olarak avukatın gereksiz görülmediği, savunmanın yok sayılmadığı bir yargı düzeni istediklerini belirterek, “Avukatlar olarak donanımızın ve seviyemizin karşılığı olan koşullarda yaşamak istiyoruz. İzmir Barosu olarak mesleğimizi sürdürmek için bağımsız, tarafsız yargı, demokrasi, adalet, özgürlükler için mücadele etmeye devam edeceğiz. 5 Nisan Avukatlar Günü kutlu olsun” dedi.

Bursa Barosu üyeleri de Bursa Barosu Uluyol Adliyesi önünde basın açıklaması yaparak 30 dakikalık saygı nöbeti tuttu. Avukatlar adına açıklamayı Bursa Baro Başkanı Av. Metin Öztosun okudu. Avukatların, hak arama özgürlüğünün, savunma hakkının ve hukuk devletinin en temel güvencesi olduğunu belirten Öztosun şu ifadeleri kullandı: “Bağımsız savunma, halkın savunma hakkının ve adil yargılanma hakkının güvencesidir. Avukatların tam bir özgürlük ve bağımsızlık ve geçinme kaygısı olmadan mesleğini icra edemediği, yargılama faaliyetine katılamadığı bir ortamda bağımsız ve tarafsız yargıdan, adil bir yargılamadan ve adil bir devlet düzeninden söz edilemez. Tüm bu olumsuz koşullara rağmen bizler hak ve hukukun üstünlüğü mücadelesine devam edeceğiz. Çünkü bu mücadele sahip olduğumuz hem insani hem mesleki hem de tarih bilincinin bir sonucudur.”