JES’lerle çevrilen Aydın’da projeleri yargı kararları dahi durduramıyor. Bölge halkının açtığı dava sonucu iptal edilen proje için Bakanlık yeniden onay verdi. Avukat Yakan, kararın hukuksuzluğuna dikkat çekti.

Hukuk, JES’çilerin kuyusuna atıldı
ÇED toplantısına bölge halkının tepkisi damga vurmuştu. (Fotoğraf: Evrensel)

Gökay BAŞCAN

Aydın’da yeraltı sularını ve tarım arazilerini yok eden jeotermal santrallarını (JES) yargı kararları da durdurulmuyor. Kuyucak’ta geçen yıl iptal edilen jeotermal projesine, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yeniden onay verdi. Davanın Avukat Akın Yakan, “Hukuka aykırı” dedi.

Aydın'a bağlı Kuyucak ilçesinde Çelikler Holding’e ait Çelikler Enerji’nin Pamukören JES 5 projesine verilen çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararı bölge halkı tarafından yargıya taşındı. Mahkemenin bilirkişi atamasının ardından hazırlanan raporda, proje alanının zeytin ve incir bahçeleri arasında olduğu, jeotermal tesislerden doğaya salınan sıvı ve gazların doğaya ve ekolojik dengeye zarar verdiği belirtildi. Raporda ayrıca yeraltı ve yerüstü su kaynaklarının kirlendiğine dikkat çekildi. Mahkeme bunun üzerine faaliyete geçen projeyi geçen yıl iptal etti.

Şirket bunun üzerine yeniden başvuru yaptı. Yargı kararına rağmen Bakanlık, projeye ilişkin yeniden ÇED olumlu kararı verdi.

YENİ ÇED DOSYASI YOK

Şirket, Bakanlığa verdiği ÇED dosyasında sadece iptal kararına gerekçe sayılan konularda revize yaptıklarını belirtti. Şirkete, Bakanlık’tan gelen ÇED olumlu iptal belgesinde şu ifadeler yer aldı: “ÇED olumlu kararının çamur havuzları, acil durum havuzları ve işletilecek tesisten atmosfere salınacak H2S gazının çevreye olan etkisine ilişkin yapılan kütlesel debi hesaplaması yönünden doğru ve yeterli olduğu hususunun ortaya konulamaması, gerekçesi belirtilmiştir.” Şirket aldığı yazı üzerine yeniden ÇED raporu hazırlamayarak zararlı gazların salımına ilişkin düzenleme yaptı. Şirket düzenlemeyle, zararlı gaz salımının limitlerin altında olduğunu ve toprağın kirlenmeyeceğini öne sürdü.

KUYULARIN YERİ DEĞİŞTİ

Öte yandan şirketin sunduğu dosyada toplamda 12 kuyu açacağını belirtti ancak 7 kuyunun yerini DSİ Etüt, Planlama ve Tahsisler Dairesi Başkanlığı’nın itirazı üzerine değiştirdi. DSİ, 7 kuyunun Kuyucak Yöre Yas Sulama Kooperatifi faaliyet alanı içerisinde ve tatlı su akiflerinin zarar göreceğine dikkat çekti.

BirGün’e konuşan davanın Avukatı Akın Yakan, ÇED olumlu kararına tepki gösterdi: “Ortada bir idari işlem ve mahkeme kararı var. Aynı yerde, aynı projeyle ilgili idari karar dururken yeni bir ÇED olumlu kararı verilmesi hukuka uygun değil. Böyle bir karar verilebilmesi için öncelikle idarenin verdiği kararını ortadan kaldırması gerekir.”