Hukuk ve demokrasiyle taçlandıracağız

HABER MERKEZİ

Demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler Cumhuriyet’in kuruluşunun 98. Yılı için mesaj yayımlandı. Yapılan açıklamalarda halkçı, demokratik, laik ve sosyal bir cumhuriyet özlemi ifade edildi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla yayınladığı mesajda, “Kalbinde millet ve Cumhuriyet sevdası taşıyan bizlerin ilk hedefi, aç ve açıkta tek bir kişi kalmayacak şekilde halkımızı kucaklayarak kara kışı atlatmaktır. Ardından yapılacak ilk seçimde millet iradesi tecelli edecek; Cumhuriyet, ‘demokratik, laik, sosyal hukuk devleti’ ilkesi temelinde tüm kurumları ile tesis edilecek” dedi.


Kılıçdaroğlu’nun mesajında şu ifadeler yer aldı: “Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk liderliğindeki milletimizin bin bir emek ve fedakârlık ile kurduğu Cumhuriyet, bilhassa ‘kimsesizlerin kimsesi’ olmak üzere inşa edilmiş; egemen güçlere karşı kazanılan zaferlerin ardından, milletimizin hiçbir ferdi öksüz kalmamıştır. Günümüzde ekonomik ve siyasi bir buhranın içerisinde bulunan ülkemizin, yine aynı ilkeye sıkı sıkıya bağlanması şarttır. Milletimizin kara kışı atlatabilmesi için Cumhuriyet’in en temel değerlerinden biri olan ‘sosyal devlete’ ihtiyaç ne kadar fazla ise mevcut iktidarın uygulama ihtimali de o kadar azdır. Bu nedenle kalbinde millet ve Cumhuriyet sevdası taşıyan bizlerin ilk hedefi, aç ve açıkta tek bir kişi kalmayacak şekilde halkımızı kucaklayarak kara kışı atlatmaktır. Ardından yapılacak ilk seçimde millet iradesi tecelli edecek; Cumhuriyet, ‘demokratik, laik, sosyal hukuk devleti’ ilkesi temelinde tüm kurumları ile tesis edilecek. İşte o büyük gün geldiğinde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği muasır medeniyetleri aşmak üzere Cumhuriyet’i demokrasi ile taçlandıracağız. Milletimize söz verdik, başaracağız!”

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, “Eşitlikçi, özgürlükçü, demokratik, laik, bilimin-aydınlanmanın, kamu-toplum yararının, planlama-sanayileşme-kalkınma-istihdam-toplumsal refah bütünlüğünün, ülkede-bölgede-dünyada barış politikasının esas alındığı, halk egemenliğindeki bir Türkiye özlemiyle bütün meslektaşlarımızın ve halkımızın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyoruz” ifadelerini kullandı.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği tarafından yapılan yazılı açıklamayla da “Laik, demokratik ve çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’ni korumanın, yaşatmanın ve daha iyiye doğru ilerletmenin temel görev ve sorumluluğumuz olduğunun bilincindeyiz. Bugün, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği olarak cumhuriyetin karşısında duran tüm engeller ile mücadele etmeye hep birlikte devam ediyoruz” denildi.

DİSK Yönetim Kurulu adına açıklama yapan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Eşitlikçi, özgürlükçü, halkçı, demokratik, laik ve sosyal bir cumhuriyet özleminin ifade edildiği bir dönemde olduğumuzu vurguladı.