Ülkedeki hukuksuzluk ayyuka çıkmış, işsiz avukat sorunu önemli bir gündem maddesiyken bir hukuk fakültesi daha kuruldu. Bu yıl içinde kurulan hukuk fakültesi sayısı 5’e toplamda ise 89’a yükseldi.

Hukuk yok ama 89 fakültesi var

Mustafa KÖMÜŞ

Ülkeyi gece yarısı yayımlanan kararnameler ve kararlarla yöneten AKP’li Cumhurbaşkanı imzasıyla dün yeni fakülteler kuruldu. 8 üniversiteye kurulan 9 fakültenin birisi de Ege Üniversitesi’ne kurulan hukuk fakültesi oldu. Bununla birlikte ülkedeki hukuk fakültelerinin sayısı 89’a yükseldi. Ayrıca 6 ikinci öğretim programı da eklenince hukuk fakültesi programı sayısı 95’e yükseliyor. AKP döneminde kurulan hukuk fakültesi sayısı ise 64 oldu. Bu yıl içinde kurulan hukuk fakültesi sayısı ise 5’e çıktı. Daha önce bu yıl içinde İzmir Kâtip Çelebi, Nuh Naci Yazgan, Boğaziçi ve Ankara Bilim üniversitelerine hukuk fakülteleri kurulmuştu.

VETERİNERLER DEKANLIK YAPIYOR

Daha önce ülkedeki hukuk fakültelerinin 17’sinde hukukçu olmayan dekanlar bulunduğu ortaya çıkmıştı. Bu fakültelerin dekanları arasında veterinerlik, ilahiyat, kimya ve ziraat çıkışlı olanların bulunduğu öğrenilmişti. YÖK Başkanvekili Mehmet İsmail Safa Kapıcıoğlu bu durumu mecburiyet olarak savunmuştu. Ayrıca Kapıcıoğlu açıklamasında hukuk fakültelerinde nitelik eksikliğinin bulunduğunu da itiraf etmişti.


140 BİNİ AŞKIN AVUKAT VAR

Öte yandan iktidar sürekli hukuk fakültesi kurarken ülkedeki avukat sayısı da 140 bini aşmış durumda. Barolar Birliği’nin 2020 sonu verilerine göre ülkede 143 bin 300 avukat bulunuyor. Nüfusa oranla bakıldığında bin kişiye 1,7 avukat düşüyor. Cumhurbaşkanlığı’nın verilerine göre ise hukuk fakültesi mezunlarının yüzde 40’ı asgari ücretle, yüzde 22,5’i ise 4 bin liranın altında maaşla işe başlıyor. Ayrıca hukuk fakültesi mezunlarının yüzde 4’ü de farklı nitelikte işlerde çalışıyor. Buna rağmen iktidar sürekli hukuk fakültesi kurmaya devam ediyor.

HİÇBİR İHTİYAÇ GÖZETİLMİYOR

Ankara Barosu Toplumsal Davalar ve Hukuk Araştırmaları Merkezi Başkanı Avukat Doğan Erkan konuya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: “YÖK Kanunu’nun ilgili maddesi gereği fakülteler ihtiyaca göre açılır. Hukuk fakülteleri de bölgede veya ülke genelinde hâkim, savcı, avukat ihtiyacı olup olmadığına bakılarak kurulur. Birincisi, bu ihtiyaçların hiçbirinin gözetilmediğini görüyoruz. İkincisi, YÖK’ten görüş bile alınmadığını görüyoruz. Üçüncüsü de somut olarak hukuk fakültesi kurabilmenin koşulları var. Hem hocaların hem kurucuların bu ülkede eski hukuk fakültelerinin ekolleri var. Hukuk fakültesi ‘ha’ deyince kurulmaz, yıllara varan çalışmaları olmak zorunda. Araştırma görevlilerini bir yerden toplayıp, başına bir doçent koyup, hukuk fakültesi kurulamaz. Onun adı dershane olur.”

GEREKSİZ REKABET ORTAMINA SOKULDULAR

İşsiz avukat sorununa da değinen Erkan şöyle devam etti: “Avukat sayısı toplumsal ihtiyacın çok ötesinde olduğu için genç avukatlar özellikle işsiz kalıyor. Avukatların ekonomik gelirleri çok düştü. Gereksiz rekabet ortamına sokuldular, nitelikli, kaliteli hizmet verebilme gelirleri elde edemiyorlar. İşsiz avukatlar, genç avukatlar çok vahşi bir rekabete sürükleniyor. Özellikle ekol olan mevcut hukuk fakülteleri hep demokratik hukuk devleti öğretisinde öğrenci yetiştiriyor. Fakat iktidar bambaşka bir hukukçu perspektifi istiyor. AKP’nin kendi siyasal ihtiyaçlarına eşittir hukuk diyecek, AKP’nin terör dediğine terör, düşman dediğine düşman diyecek bir ‘hukukçuluk’ olgunlaştırmaya çalışıyor. Ama çok büyük ekonomik yoksulluklar bırakılıyor avukatlara.”

hukuk-yok-ama-89-fakultesi-var-883309-1.

***

8 tane daha kuruldu

Kurulan diğer fakülteler ise şöyle: Düzce Üniversitesine bağlı Eczacılık Fakültesi, Hasan Kalyoncu Üniversitesine bağlı Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, İstanbul Üniversitesine bağlı Bilgisayar ve Bilişim Teknolojileri Fakültesi, İstanbul Arel Üniversitesine bağlı Uygulamalı Bilimler Fakültesi ile Sağlık Bilimleri Fakültesi, İstanbul Ayvansaray Üniversitesine bağlı Sağlık Bilimleri Fakültesi ile Spor Bilimleri Fakültesi, Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesine bağlı İslami İlimler Fakültesi ve İstanbul Kent Üniversitesine bağlı Yabancı Diller Yüksekokulu.