Danıştay kararına rağmen 2M firmasının HES projesi için dinamit patlattığı Şavşat’ta Rize İdare Mahkemesi de Danıştay kararına direnerek doğa talanının önünü açtı

Hukuka da dinamit koydular

OLGU KUNDAKÇI- olgukundakci@birgun.net


Artvin Şavşat’ta Mansurat Deresi’ne yapılmak istenen Şavşat HES projesinin ÇED raporunun iptali için açılan davada Rize İdare Mahkemesi, Danıştay kararına direnerek davanın zaman aşımından reddedilmesi yönünde karar verdi. 2M Enerji tarafından yapılmak istenen Şavşat HES projesi için verilen ÇED Olumlu kararı bölge sakinleri tarafından yargıya taşınmış, Rize İdare Mahkemesi’nin davanın süresinde açılmadığı gerekçesiyle verdiği ret kararı Danıştay tarafından bozulmuştu. Danıştay 14.Daire, dava açma süresi olarak bölge halkının proje hakkında yaptığı bilgi edinme hakkı başvurusunu esas alarak ÇED Olumlu kararının projenin yapılacağı köylerde ilan edilip edilmediğinin araştırılmasına hükmetmişti. Ancak Rize İdare Mahkemesi, Danıştay kararına direnerek davayı ikinci kez reddetti.

‘Kararı temyiz edeceğiz’
Dava Avukatı Halis Yıldırım, ÇED Olumlu kararına karşı 2011’de açılan davada esasa geçilemediğini belirterek hala davanın süresinde açılıp açılmadığının tartışıldığını dile getirdi. Yıldırım, “Rize İdare Mahkemesi’nin İdari Yargılama Usul Kanunu’na aykırı olarak eski kararda direnmesi doğanın bizzat hukuk aracılığıyla katledilmesinin önünü açacaktır. Çünkü bugüne kadar olduğu gibi davacılar tarafından temyiz incelemesine yapılacak başvuru Danıştay sürecinde yıllar alabilen bir zaman içerisinde karara bağlanabileceğinden ve bu arada yürütmenin durdurulması kararı verilmeyeceğinden, şirket hukukun onayladığı bir ÇED Raporu olmadan doğayı katletmeye devam edecektir” dedi. Yıldırım, hukuksuz buldukları kararı temyiz ederek mücadeleye devam edeceklerini dile getirdi.

Şavşat HES projesini yürüten 2M firmasının Danıştay kararına rağmen dinamit patlatması bölge köylerinin tepkisine neden olmuş, halk firmanın inşaata başlamasına karşı nöbete başlamıştı.