Tutuklu işinsanı Kavala’nın tahliye edilmesi yönünde oy kullanan hâkim İstanbul’dan Ağrı’ya, Yargıçlar Sendikası Başkanı Pehlivan verdiği röportaj nedeniyle İzmir’den Adana’ya sürgün edildi. Karar tepki çekti.

‘Hukuka sahip çıktınız’ cezası
Fotoğraf: AA

Haber Merkezi

İktidar, Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) aracılığıyla yargıyı dizayn etmeyi sürdürüyor. Kurul, Resmî Gazete’de yayımlanan kararnameyle, adli ve idari yargıdaki 3 bin 423 hâkim ile savcının görev yerini değiştirdi. Ayrıca Yargıtay’a 40 tetkik hâkimi ve dört Cumhuriyet savcısı atandı. 20 ilin başsavcısının değiştiği kararnamede, dikkat çekici ‘atamalar’ yer aldı.

AĞRI’YA SÜRÜLDÜ

HSK Birinci Daire’nin kararnamesiyle Gezi Direnişi’ne ilişkin davada tutuklu işinsanı Osman Kavala ile hak savunucusu Yiğit Aksakoğlu tahliye edilmesi yönünde oy kullanan İstanbul Ağır Ceza Hâkimi Sercan Karagöz, Ağrı’ya sürgün edildi. İzmir Karşıyaka Hâkimi olarak görev yapan Yargıçlar Sendikası Başkanı Ayşe Sarısu Pehlivan da talebi olmamasına karşın Adana Hâkimliği’ne atandı. HSK, Evrensel gazetesine 2017’de verdiği bir röportajdaki açıklamaları nedeniyle Pehlivan'a disiplin cezası vermiş, Pehlivan ise konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşımıştı. AİHM, Pehlivan’ın ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetmişti.

TENZİL-İ RÜTBE

DW Türkçe’de yer alan habere göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Fahri Mutlu Tosun, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na getirildi. İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Öztürk ise tenzil-i rütbe ile Yargıtay Savcılığı’na atandı. Yargıda “İstanbul Grubu” olarak bilinen yapılanmaya yakın bazı internet siteleri, Başsavcı Öztürk aleyhinde kararnameden önce olumsuz haberlere imza atmıştı. Yeni İzmir Başsavcısı Tosun’un ise İstanbul Grubu’na yakın olduğu ifade ediliyor.

MİT operasyonu ile Türkiye’ye getirilen ve ‘tahliye’ kararının sonrasında kaçan Nuri Gökhan Bozkır’ın dosyasına bakan Ankara 28. Ağır Ceza Mahkemesi’nin başkanı da ‘sürgün’ gibi atamayla karşılaştı. Başkan Mehmet Selim Karakuzu, Ankara Batı Adalet Sarayı’na 'düz hâkim' yapıldı.

HUKUKİ YANI YOK

İzmir’den Adana’ya sürülen Yargıçlar Sendikası Başkanı Pehlivan, söz konusu kararnamenin “cezalandırma niteliği taşıdığına” vurgu yapan Pehlivan, bu kararların meslekten uzaklaştırılmalarının sağlanması için verildiğini söyledi. HSK’ninn bağımsız olması gerektiğinin altını çizen Pehlivan, şunları söyledi: “Benimle ilgili olan atamanın hiçbir hukuki yanı yok. HSK’nin yapılanmasına dair Anayasa değişikliğiyle ilgili çok da bir şey söylemeye gerek kalmıyor. Siyasi hareket eden HSK, düzgün çalışan yargıçların ve savcıların önünü açan atamaların engelliyor.” 

Yargıçlar Sendikası Başkanı Ayşe Sarısu Pehlivan, bağımsız yargı için mücadele edeceklerini de bildirildi. 

GAR DAVASI HEYETİ 3. KEZ DEĞİŞTİ

Kararname ile 10 Ekim Gar Katliamı Davası’na bakan Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin başkanı ile bir üyesinin de görev yeri değiştirildi. Mahkemenin başkanı Kerim Coşkun Antalya’ya, üyesi Şeref Sezer ise Elazığ’a görevlendirildi. Böylece, IŞİD’in 10 Ekim 2015’te gerçekleştirdiği ve 103 kişinin yaşamını yitirmesine neden katliama ilişkin davada heyet, üçüncü kez değişmiş oldu.

Heyet değişikliği, dosyadaki ilerleme açısından ve katliamda sorumluluğu bulunanları aydınlığa çıkaracak taleplerin anlaşılması için yapılan talepler konusunda avukatların işini zorlaştırıyor. Son heyet değişikliği de 7 yıldır süren yargılamanın daha da uzayabileceği anlamına geliyor.