‘Düşman Ceza Hukuku’ isimli kitabı yayımlanan hukukçu Denizer Şanlı, iktidarın siyasallaştırdığı yargıyı eleştirdi. ‘Düşman ceza hukukunun’ temelinin Alman Ceza Hukukçusu Prof. Günther Jakobs’a dayandığını aktaran Şanlı, bu sistemin Türkiye’de siyasal iktidarın güdümünde yürüdüğüne dikkat çekti. Şanlı, AKP’lilerin ‘düşman’ olarak nitelendirerek, hedef gösterdiği kesimin ceza hukuku aracılığıyla yargılandığını ifade etti: “Düşman ceza hukukunun uygulamaları Türkiye’de çığırından […]

Hukukçu Şanlı: AKP ‘düşman’ diyor yargı onaylıyor

‘Düşman Ceza Hukuku’ isimli kitabı yayımlanan hukukçu Denizer Şanlı, iktidarın siyasallaştırdığı yargıyı eleştirdi. ‘Düşman ceza hukukunun’ temelinin Alman Ceza Hukukçusu Prof. Günther Jakobs’a dayandığını aktaran Şanlı, bu sistemin Türkiye’de siyasal iktidarın güdümünde yürüdüğüne dikkat çekti.

Şanlı, AKP’lilerin ‘düşman’ olarak nitelendirerek, hedef gösterdiği kesimin ceza hukuku aracılığıyla yargılandığını ifade etti: “Düşman ceza hukukunun uygulamaları Türkiye’de çığırından çıktı.”

Denizer Şanlı, yargının halini şöyle özetledi: “Toplumu ikiye ayırırsanız ve böylesi bir hukuk rejimi inşa ederek düşmanları da mücadele edilmesi gereken kişiler olarak nitelerseniz, hukuku da kurumsal olarak mücadele aracı olarak tanımlarsanız bunlar ‘doğal’ karşılanabilir. Düşman ceza hukuku teorisinde toplumun yurttaş ve düşman olarak ayrılması ve düşmanların da hukuk aracılığıyla mücadele edilmesi gereken kimseler olarak nitelenmesi dar anlamda polise, geniş anlamda da yürütmeye bütün dizginleri verir. Yargısal süreçte tamamen polis ve yürütme tarafından biçimlendirilen bir süreç haline geliyor.”

Şanlı, “Türkiye’de yürütme de yekpareleşti” dedi ve şöyle devam etti: “Toplumu bir kere böyle böldükten sonra düşman ceza hukuku kuralları ceza yargılamasının sınırlarında da kalmayabilir. Hukuku bu kadar açık bir şekilde iptal etmelerinde açıkçası İmamoğlu’na oy veren kesimin düşman olarak ilan edilmesinin, bunun önemli olduğunu düşünüyorum. Var olan hukuk düşmanla mücadele hukuku olarak tanımlayarak ceza hukuku dışında seçim hukukuna da sirayet etmesi çok tipiktir. İşin kökeninde düşmanla mücadele algısı yer aldı.”

KRİZİ DERİNLEŞTİRİYOR

Şanlı, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Hukuk sistemine bu kadar kesin müdahaleler siyasal krizlerin süreklileşmesine yol açar. Bunu iktidar kendi krizlerini sonlandırmanın amacı olarak düşünüyor ama krizleri sonlandırabilmek adına böyle bir ceza hukuku alışkanlık edilirse bu ancak sizin krizini derinleştirir.”