Hukukçular: Trabzonspor yöneticileri 6222 ve 5237 no'lu kanunu çiğnedi

ANIL YURDAKUL

Trabzonspor, önceki gün Gaziantepspor ile oynadıkları maçta 2-2 kalmaları ve 2.penaltılarının verilmediği gerekçesiyle maç sonrasında Trabzonspor yöneticileri, hakem odasının kapısının önünde oturarak hakemleri dışarı çıkartmamış, 4 saat boyunca rehin tutuldular. Hukukçular ise 6222 No’lu Kanun ihlal edildiğini söylediler.

Maç sonrası Trabzonspor Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, Gaziantepspor ile 2-2 berabere kaldıkları mücadelenin ardından hakem ihlalleriyle ilgili “Taraftarım orada, o hakemi bakalım oradan kim çıkartacak? Sen Galatasaray'a beni yendireceksin, sonra Galatasaray elle gol atacak, müsaade edeceksin. Sonra biz Trabzon'da sorun varı konuşacağız. Son dakikada olan penaltı değil sadece, pozisyonlara bakın ya. Farklı bir oyun oynanıyorsa, biz de nasıl oyun oynayacağımızı göreceğiz. Kimin üzerine oyun oynuyorsunuz ya?" demiş, taraftar protokol tribünü önünde toplanarak karşılaşmanın hakemi Çağatay Şahan’a tezahüratlarla tepki gösterdi, yönetim kurulu üyeleri de hakemlerin bulunduğu odanın önünde bekleyerek eylem yaparak maçın hakemleri, karşılaşmadan sonra 4 saat stadyumdan çıkarılmamıştı. Bordo Mavili Kulübün basın sözcüsü Yakup Aslan ise “Hakkımızı gasp edenleri belli süre burada tutarak Türkiye çapında tepkimizi dile getirdik.” demişti.

KANUNA AYKIRI

Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi’nin Kurucu Başkanı Hukukçu Ali Rıza Dizdar Birgün’e konuşarak Trabzonspor yöneticileri, hakemleri rehin tutarak hem 6222 No’lu yasayı hem de 5237 No’lu yasayı ihlal etmiştir. Hakemlerin şikayet etmesine gerek kalmadan Cumhuriyet Savcısı gereğinden yapmasıdır diyerek devam etti:

“Sporda hakem koridoru kısmına hakemler geldiğinde ev sahibi olarak hoş geldiniz denilerek konuk edilir ve hakemler stadı terk edene kadar hakem koridoruna girilmesi yasaktır. Bilirkişiye göre 6222 No’lu Kanun sporda şiddeti önleme yasasıdır. Hakem koridoruna girip hakemlerin dışarı çıkmasının önlenmesi sporda şiddete girerek 6222 No’lu yasadan yargılanmalarını gerektirir. Ayrıca, bu durum 5237 sayılı Hürriyete Tahdite de girer. Hakemin şikayet etmesine gerekmeden yöneticilerin yargılanmaları gerekiyor.”