15 hukuk örgütü yaptıkları ortak açıklamayla 10 Ekim Ankara Katliamı davasının son görülen duruşmasında mahkeme heyetinin takındığı tutumu kabul etmediklerini belirtti, davaya katılım çağrısı yaptı.

Hukukçulardan ertelenen 10 Ekim duruşmasına çağrı: Adalet istiyoruz!

Hukuk örgütleri yaptıkları ortak açıklama ile oğlunu kaybeden bir babanın “Adalet istiyorum” sözleri bahane edilerek 19 Mart’a ertelenen 10 Ekim davasına katılım çağrısında bulundu. Son duruşmada yaşananların katliam mağdurlarını cezalandırma tutumu olarak nitelendirildiği açıklamada, “Herkesi ailelerin yanında olmaya davet ediyor ve onların sözlerini tekrar ediyoruz, adalet istiyoruz” denildi.

15 hukuk örgütünün ortak imzasıyla yapılan açıklamada, 10 Ekim Katliamı Davasının firari sanıklar yönünde devam eden duruşmalarında, mahkeme heyetinin ve duruşma savcısının değiştirilmesi, yargılamanın kamu görevlilerinin sorumluluğuna dokunmayarak, kilit önemdeki sanıkların ilişkileri aydınlatılmadan, soruşturmadaki eksikleriyle birlikte dosyanın hızla kapatılmak istenmesi olarak değerlendirildiği ifade edildi.

"ADALET İSTİYORUZ FERYADI BAHANE EDİLDİ"

Son duruşmada yaşananların bu kaygıları doğruladığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

Duruşmada firari sanıklardan Muhammed Zana Alkan’ın eşi Büşra Şahin’in tanık olarak dinlemesi sırasında, katılan vekili meslektaşlarımızın tanığa sorduğu sorulara, tutuklu sanık Erman Ekici müdafii Av. Heyam Fidan tarafından çok defa müdahale edilmiş ve hatta Fidan tarafından tanığa ‘sorulan sorulara cevap verme’ şeklinde talimatlar verilmiştir. Mahkeme başkanının, sanık avukatının hukuksuz müdahalelerine engel olmaması, tanık sorgusunun Av. Heyam Fidan tarafından kesilmiş olması, bir katılanın ‘adalet istiyoruz’ sözlerini sarfetmesine neden olmuştur. Katılanın haklı tepkisi ve ‘adalet istiyoruz’ sözü Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı tarafından ‘duruşma düzeninin bozulması’ olarak değerlendirilmiştir. Mahkeme Başkanı tarafından katılan dışarı çıkarılmak istenmiş, katılanlar vekili meslektaşlarımızın duruşma düzeninin bozulmadığı ve katılanın dışarı çıkarılmasını gerektirecek bir neden olmadığına ilişkin beyan ve itirazları mahkeme başkanı tarafından dikkate alınmamış, Başkan heyetle birlikte duruşma salonunu terk etmiştir.

Mahkeme başkanının konuyu bir inada dönüştürdüğü ifade edilen açıklamada, katılanın salondan çıkmamış olmasını bahane ederek, vermiş olduğu aranın arkasından duruşmayı kapatıp 19 Mart’a ertelediği kaydedildi.

Mahkeme başkanının duruşmayı ertelerken de “Bundan sonra böyle şeyler olursa aynısını yaparım” diyerek katılanlara gözdağı vermek istediği belirtilen açıklamada, “Büyük acılarını vakur şekilde taşıyan ve metanetini korumaya gayret gösteren 10 Ekim Ankara katliamı katılanlarının adalet talebinin duruşma düzenini bozucu hareket olarak nitelendirilmesi kabul edilemez. Mahkeme heyetinin, katliam mağdurlarının adalet isteyen sesini susturmaya yönelik bu tutumu, yargılamanın tarafsızlığına dair soru işaretleri oluşturmuştur. Gerekçesiz olarak duruşmayı yapmamak ve sadece bir hafta sonrasına ertelemekle; katliam mağdurlarına karşı cezalandırıcı bir tutum sergilenmiştir. Bugüne kadar, katliama ilişkin gerçeklerin aydınlatılmasına karşı konulan engelleri müdahil ailelerin dirayeti, hukuk kurumlarının ve kamuoyunun büyük desteğiyle nasıl aştıysak, mahkemenin son duruşmada gösterdiği hukuk dışı tavra da izin vermeyecek, adalet arayışımızı ve bu davanın takipçisi olmayı sonuna kadar sürdüreceğiz. Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 19 Mart Cuma günü saat 10.00’a ertelenen duruşmada, ‘insanlığa karşı suç’ iddianamesine konu suçların bir daha işlenmemesi, yaşam hakkı ve adalet istemini savunmak üzere, herkesi ailelerin yanında olmaya davet ediyor ve onların sözlerini tekrar ediyoruz, adalet istiyoruz” denildi.

Açıklamada imzası bulunan hukuk örgütleri şöyle:

• Adalet İçin Hukukçular
• Avukat Dayanışması
• Avukat Hareketi
• Avukatlar Sendikası
• Çağdaş Avukatlar Grubu
• Çağdaş Hukukçular Derneği
• Demokrasi İçin Hukukçular
• Hukukçu Dayanışması
• Hukukta Sol Tavır Derneği
• Katılımcı Avukatlar
• Kartal Hukukçular Derneği
• Özgürlükçü Demokrat Avukatlar
• Özgürlük İçin Hukukçular Derneği
• Sosyal Hukuk
• Toplumsal Hukuk