Hukuksuzluğa AYM de ortak oldu

HABER MERKEZİ

Anayasa Mahkemesi (AYM), Eğitim Sen üyesi bir öğretmene verilen aylıktan kesme cezasını doğru bularak haksızlığa ortak oldu. AYM, KESK’in çağrısı üzerine okula gitmeyen öğretmene aylıktan kesme cezası verilmesini, örgütlenme özgürlüğünün ve adil yargılanma hakkının ihlal edilmediğine hükmetti.

2015’te KESK kendisine bağlı tüm sendika üyelerine sokağa çıkma yasaklarıyla ilgili işyerlerinden çıkıp bulundukların illerin merkezi alanlarında basın açıklaması yapma çağrısında bulundu. Mersin’deki bir ortaokulda öğretmenlik yapan ve Eğitim Sen üyesi olan P.Ç.U. da bu çağrıyı uyguladı.

MEB İSTEDİ VALİLİK FİŞLEDİ

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ise Mersin Valiliği’nden KESK’in eylemine katılan öğretmenlere ilişkin bilgi istedi. Valilikten, Bakanlığa gönderilen yazı sonucunda kente maarif müfettişi gönderildi. Müfettişler eyleme katılan kamu görevlilerini tespit ederek disiplin soruşturması başlattı. Öğretmen P.Ç.U.’ya da bu kapsamda aylıktan kesme cezası verildi.

Öğretmen kendisine verilen disiplin cezası üzerine İdare Mahkemesi’ne dava açtı ancak mahkeme davanın iptaline karar verdi.

Kararda, “Sendikaların üyelerinin ekonomik, sosyal hak ve menfaatlerini korumak, geliştirmek için yapılan faaliyetleri dışında siyasi otorite karşısında bir baskı grubu olarak yürüttükleri faaliyetler kapsamında aldıkları kararlar doğrultusunda sendika üyelerinin iş bırakma eylemine katılmalarını bireylerin sendikanın çekirdek faaliyet alanında kalmayan eylemleri olarak değerlendirilmiştir” denildi.

Öğretmenin başvurusu ‘açıkça dayanaktan yoksun’ denilerek kabul edilemez olduğuna karar verildi.