Muğla Marmaris’te hukuksuz bir şekilde çalışan Sinpaş’a karşı direnen iki kişi gözaltına alındı, iki kişi de şikayet üzerine ifade verdi. Marmaris halkı 28 Ağustos’ta düzenleyecekleri mitinge çağrı yaptı: “Direnişimiz sürecek”

Hukuksuzluğa direnmek suç
Fotoğraf: BirGün

BirGün EGE

Muğla'nın Marmaris ilçesi İçmeler mevkiinde bulunan Kızılbük Koyu’nda Sinpaş GYO projesi hukuksuz bir şekilde çalışmaya devam ediyor. Hukuksuzluğa karşı direnen ve şirketin yarattığı çevre tahribatını ifşa eden bölge halkı gözaltına alınıyor, ifadeye çağrılıyor. Son olarak önceki gün Marmaris Ekoloji Mücadele Komitesi tarafından yapılan basın açıklaması sonrası Marmaris Kent Konseyi’nden bir üyenin ifadesi istendi. Böylelikle proje karşı direnenlerden 6 gün içerisinde 2 kişi gözaltına alındı, 2 kişi de şikayet üzerine ifade verdi.


Marmaris Kent Konseyi üyesi Halime Şaman, “Bu ülkede yaşayan her yurttaşın yapması gerekeni yapıyoruz. Doğamızı koruyoruz. Şirketin faaliyetini yapmak istediği alan Milli Park ve biz de buranın korunması gerektiğini söylüyoruz. İkincisi ise burada mahkeme kararları var. Muğla 3. İdare Mahkemesi, projeye ilişkin verilen “çevresel etki değerlendirme (ÇED) gerekli değildir” kararını iptal etti. Karar sonrası Marmaris Belediyesi, 8 Ağustos tarihinde inşaatı mühürledi. Buna rağmen şirket faaliyetine devam ediyor. Bunları söylediğimiz için suçlu oluyoruz. İnşaata ya da buna izin verenlere hiçbir yaptırım uygulanmıyor. Bu kabul edilecek bir durum” diye konuştu.

SESİMİZİ KISAMAYACAKLAR

Şaman, şunları kaydetti: “Ne olursa olsun bizim mücadelemiz devam edecek. Hukuksuzluğa karşı direnişimiz sürecek. Milli Parkımızı korumaya devam edeceğiz. Bir kentin ‘mahkeme kararı uygulansın’ çığlığını kısmaya çalışmak, elde ettiği bilgi ve belgeleri yeniden yeniden sunmaya zorlamak ve gereğini yapmamak olsa olsa tüm sorumluların utancıdır. Çığlımızı kısamayacaklar. 28 Ağustos Pazar günü direnişimizi büyütmek için yaşam savunucularını Marmaris'e davet ediyoruz.”

***

NE OLMUŞTU?

•1988: Hattat Ailesi 150 dönümü ormandan tahsisli toplam 310 dönümlük denize sıfır araziye beş yıldızlı otel yapılması için inşaat başlattı.

•2006: Emin Hattat iflas etti, inşaat tamamen durdu.

•2009​: İnşaat alanı Sinpaş Holding’e satıldı.

•2010​: Sinpaş 1400 lüks konut yapmak için o dönem belde olan İçmeler Belediyesi’ne başvurdu. Belediye konut yapımına izin vermemişti.

•13 Ağustos 2021​: Muğla Valiliği devam eden Kızılbük Wellness Resort inşaatı için ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verdi.

•Eylül 2021​: Kararın iptali için Marmaris Kent Konseyi dava açtı.

•Ağustos 2022: Mahkeme, ÇED gerekli değildir kararını iptal etti ve bunun üzerine mahkeme otel inşaatına mühür vurdu.