İstanbul'un dört bir yanında AKP'li belediyelerin haksız ve hukuksuz yıkımları sürüyor. Sarıgöl'de mahkeme kararlarına rağmen kentsel dönüşüm için evlerin tahliyesine yeniden başlandı. Kemer Country'deki çalışmalara da kararlar yok sayılarak devam edildi.

Hukuku dinleyen yok
Kemerköy sakinleri, golf sahalarındaki çalışmaları protesto etti. (Fotoğraflar: ANKA)

Haber Merkezi

Megakentin dört bir yanı gözünü rant hırsı bürümüş AKP’li belediyelerin ve şirketlerin hedefinde. Tozkoparan’dan Validebağ’a, Sarıgöl’den Göktürk’e kadar pek çok yer talan altında. Yurttaşlar yaşam alanlarını savunurken, rant sevdalıları mahkemelerden alınan yürütmeyi durdurma kararlarını hiçe sayarak çalışmalarına devam ediyor.

Kentsel dönüşüm kıskancında olan yerlerden birisi de Gaziosmanpaşa’ya bağlı Sarıgöl. Yaklaşık 10 senedir hukuksuz dönüşüme karşı direnen Sarıgöl sakinleri, 11 ev için yürütmeyi durdurma kararları bulunmasına rağmen polis ve zabıta ekiplerini karşılarında buldu. Ekipler, yurttaşların kendilerine gösterdiği mahkeme kararlarını hiçe sayarak dün 5 evi tahliye etti. Evi tahliye edilenlerden bir kişi fenalık geçirdi. Polisler tahliye edilen evlerin çevresine barikat kurdu, yurttaşların yaklaşmasına izin vermedi.

Sarıgöl'de yaşayanlar ellerindeki mahkeme kararlarını göstererek tahliyeye engel olmaya çalıştı.Sarıgöl'de yaşayanlar ellerindeki mahkeme kararlarını göstererek tahliyeye engel olmaya çalıştı.

GÖKTÜRKLÜLER ‘YEŞİLİME DOKUNMA’ DİYE SESLENDİ

Demirören Grubu’nun kredi borçlarına karşılık Ziraat Bankası’na verilen Kemer Country’nin golf sahalarında önceki gün konut ve villa projeleri için başlayan talan dün de devam etti. Sahada kazı çalışmaları için İstanbul 4. İdare Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı verilse de iş makineleri polis koruması eşliğinde çalışmalara devam etti. 91 adet villa, 33 adet konut blokunun yapılması planlanan bölgede, yurttaşlar "Göktürk yeşil kalsın", "Yeşilime dokunma" pankartları taşıyarak yapılanları protesto etti. Göktürk’te bulunan Kemerköy Sitesi sakinlerinden Gülseren Onanç, Kime gittiysek hep 'Yukardan emir var' deniyor. Emir komuta zincirinin tepesinde de Cumhurbaşkanı var. Ondan bunun durdurulması emri gelene kadar da direneceğiz. Yeşilimize çökenlere hiçbir şekilde izin vermeyeceğiz" dedi.

İstanbul'un en büyük yeşil alanlarından biri olan ve AKP'li Üsküdar Belediyesi'nin çeşitli rant projelerinin hedefinde olan Validebağ korusu için mücadele sürüyor. Önce millet bahçesi daha sonra ise ‘Düzenleme ve Rehabilitasyon Projesi’ adı altında yapılaşmaya açılmak istenen Validebağ'ın koru kalması için yurttaşlar gece gündüz nöbet tutuyor. Validebağ Gönüllüleri dün Üsküdar Belediyesi önünde basın açıklaması düzenledi. Gönüllüler, Belediye’ye 29 Ekim’de dikilen fidanların neden söküldüğünü sordu.

Üsküdar Belediyesi’nin Koru’daki yaban hayatına büyük zararlar verdiği kaydedilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Validebağ Sağlık Meslek Lisesi mezunlarının geleneksel etkinliği olarak Cumhuriyetimizin 99. yılı anısına Validebağ Korusu’nda 20 adet fidan dikildi. Gece Haydarpaşa Lisesi’nin koruya açılan kapısından giren belediye elemanları, gündüz dikilen fidanları yerlerinden söküp sürükleyerek Haydarpaşa Lisesi bahçesinde bekleyen kamyona yüklemişler ve götürmüşler. Gün boyunca zabıtaların korudan ayrılmadığını biliyoruz. Üsküdar Belediyesi’ne sorularımız var. Fidanları neden söktünüz? Fidanları ne yaptınız? Ağaca, doğaya olan bu iflah olmaz düşmanlığınızın sebebi nedir?”

***

ARAZİ KREDİYE KARŞILIK VERİLDİ

Demirören Holding, krediyi geri ödeyemediği için krediye teminat gösterilen varlıklarını kaybetmeye devam ediyor. Kemer Country’de bulunan golf sahalarının ardından Kanal D ve Hürriyet gazetesinin bulunduğu Bağcılar’daki Demirören Medya Center (DMC) binası ve araziler Ziraat Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’na devredildi.