Fransa’da emekçilerin günlerdir iş bırakmasına neden olan emeklilik reformu hükümet tarafından açıklandı. Tepki çeken düzenlemeye göre, Fransa’da emeklilik yaşı 64’e çekiliyor. “Herkese eşit” vurgusuna rağmen asker ve polislerin emeklilik haklarına dokunulmuyor. Günlerdir genel grevde olan emekçiler bugün büyük bir protestoya hazırlanıyor

Hükümet, emeklilik hakkına; polis, sokağa çıkan işçilere saldırıyor: Emekçiler direniyor

Dış Haberler Servisi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un emekçi düşmanı politikalarına biri daha eklendi. Ülkede akaryakıt vergisine karşı başlayan Sarı Yelekler protestolarını emeklilik reformuna karşı genel grev takip ederken yeni düzenlemenin detayları hükümet tarafından açıklandı. Macron’un ısrar ettiği emeklilik reformu planının son hali, Başbakan Edouard Philippe tarafından “Adaleti sağlayacak” iddiasıyla duyuruldu. “Herkese eşit” vurgusu içeren yeni sistem, askerler, itfaiyeciler ve polislerin eski sistemden gelen erken emeklilik haklarına dokunmuyor.

Yeni sistemin emeklilik süresini tamamlayanlara en az 1000 euro emeklilik maaşını garanti ettiğini duyuran Philippe, emekçileri 64 yaşına dek çalışmaya teşvik edecek “puan üzerinden prim” düzenlemesi olacağını duyurdu. Buna göre, emeklilik reformu planının tam manasıyla uygulanacağı grup, 2022’den itibaren çalışacak emekçileri içeriyor, 1975’ten önce doğanların, yeni sistemden hiçbir şekilde etkilenmeyecekleri belirtiliyor.


“Herkese eşit” vurgusuna rağmen, yeni sistem, askerler, itfaiyeciler ve polislerin eski sistemden gelen erken emeklilik haklarına dokunmazken, 50’li yaşların başında emeklilik sağlayabilen 42 özel emeklilik biçimini sona erdiriyor.

Paketin bakanlara 22 Ocak’ta sunulacağını ve parlamentoda Şubat sonunda tartışılmaya başlanacağını söyleyen Başbakan Philippe, “Bu reformun adil olduğuna inanıyorum ve tamama erdirmeye kesinlikle kararlıyım” dedi.

SENDİKALARDAN TEPKİ

Genel Emek Konfederasyonu (CGT) Başkanı Philippe Martinez, başbakanın emeklilik reformu açıklamasına “Şaka gibi, özellikle de buna karşı mücadele edenlerle alay ediyor” tepkisi gösterdi. Açıklamada, bugün büyük ve kitlesel bir protesto gösterisi düzenleneceği duyuruldu.

Liberal ekonomiyi savunan Fransa Demokratik Emek Konfederasyonu da bugüne dek grevlere katılmamış olmasına rağmen plana tepki gösterdi. Tam emeklilik maaşı alabilmek için yaş ortalamasının 64’e yükseltilmesiyle kırmızı çizginin aşıldığını söyleyen CFDT Başkanı Laurent Berger, bundan sonra eylemlere katılıp katılmamakla ilgili karar alacaklarını belirtti.

***

TEPKİLERE RAĞMEN POLİS ŞİDDETİ ARTIYOR

Fransa’da sokaklara çıkan işçilere ve öğrencilere dönük polis saldırılarında da ciddi artış gözlemleniyor. Ülkede yalnızca son bir yılda düzenlenen gösterilerde polis müdahalesi sonucu 1 kişi yaşamını yitirirken, 26 kişi gözünü kaybetti, 5 kişinin eli koptu ve yaklaşık 500 kişi yaralandı, 12 binden fazla kişi gözaltına alındı ve 3 bin 163 kişiye hapis cezası verildi.

Birçok ülkede protestolara dönük müdahalelerde itidal çağrısında bulunan Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin Fransa’da ağır tablo içeren polis şiddetine sessiz kalması dikkat çekiyor.

Genel grevi içeren protestoların haber takibini yaparken yaralanan Anadolu Ajansı muhabiri Mustafa Yalçın polisin attığı gaz bombası sonucu bir gözünü kaybetti. Yalçın polisin, “grenade de desencerclement” adı verilen plastik el bombası ya da LBD/plastik mermi gibi silahları kullanmaya son vermesi gerektiğini söyledi.

Doktorların sol gözün görme yeteneğini kaybettiğini açıkladığını ifade eden Yalçın, vücudun gözün eski halini almasının olanaksız olduğunu ancak mesleğini sürdürmeye devam edeceğini ifade etti. Yalçın’ın yanı sıra gazeteciler Taha Bouhafs ve Gaspard Glanz da Paris’te polis müdahalesinde yaralanmıştı.

cukurda-defineci-avi-540867-1.