Hükümet, S-400 konusunda suskun

Türkiye’nin ABD başta olmak üzere NATO’daki müttefikleriyle kriz yaşamasına neden olan Rus hava savunma sistemi S-400’lerle ilgili kritik sürecin içine girildi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, 6 Mart’ta Rusya dönüşü gazetecilerin sorularını yanıtlamış ve “S-400 şu anda artık bizim malımız. Nisandan itibaren de artık faal hale gelecek” ifadelerini kullandıktan sonra “Ama yine söyleyeyim, dün de söyledim yetkililerine; Amerikalılara ‘Eğer bize Patriot verirseniz biz sizden de Patriot alırız’ dedik” diye konuştu. Nisan ayının ilk haftasının geride kalmasına rağmen, Saray hükümetinden S-400’lerin aktive edilip edilmeyeceği konusunda henüz resmi bir bilgilendirme yapılmadı.

ABD’NİN PATRIOT ŞARTI

Bu gecikmede koronavirüs gelişmelerinin etkisi olmakla birlikte, Erdoğan’ın patriot mesajı gönderdiği ABD ile yürüttüğü ‘pazarlıkların’ da rolünün bulunabileceğini tahmin etmek mümkün.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, patriot konusunda Erdoğan’a, “Önce S-400’leri iade et” diyor. Savunma Bakan Yardımcısı Jonathan Hoffman’ın 10 Mart’ta sarf ettiği, “Türkiye’nin S-400’leri Rusya’ya iade etmediği sürece Patriot hava savunma sistemlerini alamaz” şeklindeki sözleri bu beklentinin en net göstergelerinden biri oldu. ABD ve Türkiye’nin diğer Batılı müttefikleri Ankara’nın S-400’ler konusunda frene basmasını istiyor. Bu sık sık yapılan açıklamalarla gündeme getiriliyor. 1 Nisan’da açıklama yapan ABD’nin NATO Daimi Temsilcisi Kay Bailey Hutchison, “ABD olarak Türkiye’ye İdlib’de tam çapta destek sağlayabilmeleri için Ankara’nın Rusya’dan satın aldığı S-400 füze savunma sistemini topraklarına kurmaması gerektiğini düşünüyoruz” demişti.

İDLİB’TE ORTAK DEVRİYE

Türkiye ile Rusya arasında 5 Mart’ta imzalanan İdlib ateşkesinde alınan kararlar kapsamında, İdlib yakınındaki M4 karayolunda üçüncü Türkiye-Rusya ortak devriyesi gerçekleştirildi. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Bugün üçüncü müşterek devriye tamamlandı. Devriyeler devam edecek” dedi.