Hükümet saraylarına 64 milyon TL

HÜSEYİN ŞİMŞEK huseyinsimsek@birgun.net @simsekhuseyinn

Kamuda ‘lüks’ harcamaları arttıran AKP, İçişleri Bakanlığı’nda da bu geleneğini sürdürdü. Bakanlık, Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu ile hükme bağlanan yıllık Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu’nu açıkladı. 2017 yılının ilk altı ayına ilişkin harcamalarla ikinci altı aya ilişkin planlanan harcamaların yer aldığı raporda, ‘küçük saraylara’, makam araçlarına ve sınır hattında örülen ‘duvarlara’ harcanan para dikkati çekti.

Rapora göre, toplamda 5 milyar 834 milyon TL ödenek ayrılan Bakanlığın bütçesinden ilk altı ayda 2 milyar 669 TL harcandı.
Diyanet İşleri eski Başkanı Mehmet Görmez’e 1 milyon TL’lik lüks makam aracı alan hükümet, yılın ilk yarısında Bakanlık bünyesinde kullanılmak için alınan yedi makam aracına, 4 milyon 793 bin TL harcadı. 189 milyon 97 bin TL’yi ‘Mal ve Hizmet Alım Giderleri’ için harcayan hükümet, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın yapılmasının ardından ülkenin birçok ilçesinde milyonluk ‘küçük saraylar’ da yaptırdı. Bazı ‘hükümet konaklarının’ da dış görünüşü Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na benzetilirken, 29 yeni bina için 64 milyon TL harcandı.

Utanç duvarına ödenek dayanmıyor
Rapora göre, bölge halkının ve birçok sivil toplum örgütünün karşı çıktığı sınır hattındaki 32 kilometrelik ‘güvenlikli tel çit yapım işi’ için 28 milyon 681 bin TL ödenek ayrıldı ve bu ödeneğin 8 milyon 229 bin TL’si Hatay Valiliği’ne gönderildi.
Sınır hattına örülen utanç duvarını yeterli bulmayan İçişleri Bakanlığı, inşa edilecek yeni güvenlik sistemi için Kalkınma Bakanlığı’ndan 200 milyon TL ödenek istedi.

Raporda yeni kurulacak ‘Acil Sınır Fiziki Güvenlik Sistemleri Yapılmasına Dair Protokol’ün gerekçesi şöyle anlatıldı: “Terörle mücadele, kaçakçılığın önlenmesi, düzensiz göçmen geçişlerinin engellenmesi ve hudut güvenliğinin sağlanması amacıyla yapılacak olan güvenlik duvarı, yol, kule bileşenlerden oluşan Acil Sınır Fiziki Güvenlik Sistemlerinin tesis edilmesine ilişkin protokol imzalanmıştır. İşin sözleşme bedeli 157 milyon 297 bin TL olup, inşa faaliyetinin başlamasından itibaren 150 gün içinde faaliyetin tamamlanması hedeflenmektedir. Bu kapsamda Kalkınma Bakanlığından 200 milyon TL ödenek talep edilmiştir.”

15 Temmuz ailelerine 26 Milyon TL ödeme
Raporda, Darbe Girişimi sırasında yaşamını yitirenlerin ailelerine yapılan yardımların miktarı da yer aldı. İçişleri Bakanlığı tarafından bu ailelere altı ayda toplam 26 Milyon 984 bin TL ödeme yapıldı.