Demokratik kitle örgütleri, Güler Zere'nin serbest bırakılması için İstanbul ve Ankara'da çeşitli protesto gösterileri düzenledi...

ZEYNEP KURAY - MELİS CİDDİOĞLU
Kanser hastası tutuklu Güler Zere'nin serbest bırakılması için demokratik kitle örgütleri İstanbul ve Ankara'da dün çeşitli protesto gösterileri düzenlediler. Halk Cephesi üyeleri Güler Zere'nin fotoğrafının yer aldığı siyah tabutu AKP İstanbul İl Binası önüne bırakırken; aydınlar, insan hakları savunucuları ve demokratik kitle örgütü temsilci ve üyeleri de hapishanelerdeki hasta ve tutukluların isimlerinin yazılı olduğu siyah tabutu Adalet Bakanlığı'na bıraktı.


ZERE'NİN SAĞLIĞINDAN AKP SORUMLU
Güler Zere'nin fotoğrafının yer aldığı siyah bir tabut ve' 'Tecrit öldürüyor. Güler Zere serbest bırakılsın'' yazılı dövizler taşıyan Halk Cephesi üyesi bir grup AKP İstanbul İl Binası'na yürüdü. Grup, yoğun güvenlik önlemi alan polisin tüm engellerine rağmen, tabutu AKP önüne bıraktı. Grup adına açıklama yapan Feridun Osman Osmanağaoğlu, Zere'nin yaşamından AKP hükümetinin sorumlu olduğunu söyledi. F Tipi hapishanelerdeki tecrite ve tecrite karşı yapılan ölüm oruçlarına dikkat çeken Osmanağaoğlu, ''Bugüne kadar 122 insan öldü. Bir kez daha tabut taşımak istemiyoruz. Zere için sonuna kadar mücadele edeceğimizi bir kez daha duyuruyoruz'' diye konuştu.
Açıklamanın ardından oturma eylemi yapan Halk Cephesi üyeleri, tabutu bıraktıktan sonra AKP binası önünden ayrıldılar.

BİR PROTESTO DA BAKANLIĞA
Ankara’da bulunan demokratik kitle örgütleri de hasta ve tutukluların isimlerinin yazılı olduğu siyah bir tabutu bırakmak için Adalet Bakanlığı önünde toplandı. Halk Cephesi, TAYAD, Genel-İş, İHD Ankara Şubesi, Halkevleri, KESK Şubeler Platformu, ESP, DTP Çankaya İlçe Teşkilatı, EMEP, Aka-Der, ODAK, SDP, EHP, ÖDP, ÇHD, TKP, 78’liler Girişimi, Alınteri, Erol Zavar’a Yaşam Hakkı Koordinasyonu'nu tarafından düzenlenen eylemde, “AKP’ nin hukuku nazi hukukudur.Nazi hukuku Güler Zere’leri öldürüyor” yazılı pankartı açıldı.
Katılımcılar adına açıklama yapan şair Mehmet Özer, Ergenekon sanıklarına gösterilen  'ayrıcalığın' siyasi tutuklu ve hükümlülere gösterimediğini, yargının taraflı olduğuna dikkat çekti. Mesane kanseri Erol Zavar’ın sağlık durumuna da dikkat çeken Özer, hasta bulunan tutsaklar tahliye edilene kadar mücadelelerine devam edeceklerini belirtti.

‘Karara ortak olamam’
İstanbul Tabip Odası üyesi Dr. Zeki Serdar Kaya, Güler Zere’nin tahliyesini engelleyen Adli Tıp Kurumu 3.İhtisas Dairesi Başkanı Dr. Nur Birgen ile aynı meslek odasında çalışmak istemediğini belirterek istifa etti. Dr. Kaya, İTO yönetimine yazdığı dilekçede şunları kaydetti:
“Odanızın 17 yıllık üyesi olan 20 yıllık hekimim. Basından öğrendiğime göre Güler Zere isimli mahkum, evre 4 kanser hastası olması, tahliye edilmesi için 2 rapor bulunmasına rağmen, Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Dairesi’nin raporuyla tahliyesi engellenmiştir. EVRE 4 bilindiği üzere (terminal dönem):devamında eşittir ÖLÜMDÜR. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin aynı sıralarından hipokrat yemini ederek insanları yaşatma üzerinden ortak söz verdiğimiz bir hekimin, DR. NUR BİRGEN’İN böyle bir karara imza atmış olması hekimlik vicdanı üzerinden beni rahatsız etmiştir. BÖYLE BİR HEKİMLE AYNI MESLEK ODASINDA OLMAK BENİ RAHATSIZ ETMEKTEDİR. Dolayısıyla odadan istifamın kabulünü arz ederim.”