Paris İklim Anlaşması’nın 5’inci yıldönümünde sivil toplum örgütleri, Türkiye’nin anlaşmayı onaylaması için çağrı yaptı. Açıklamada, “Küresel hareketin bir parçası olmak için acil adım atılmalı” denildi.

Hükümete iklim anlaşması için onay çağrısı

Paris İklim Anlaşması’nın imzalanmasının bugün 5. yıldönümü. Anlaşmayı imzalayan ancak onaylamayan 7 ülkeden birinin Türkiye olduğunu aktaran iklim ve çevre örgütlerinin açıklamasında, "Türkiye 2050'ye kadar sıfır karbon hedefini açıklayabilir" denildi.

Yapılan ortak açıklalamada iklim politikaları açısından dünyada hareketli ve iddialı bir döneme girildiği belirtilerek şöyle denild: "Avrupa Birliği 2030 için yüzde 55’lik bir iklim hedefi belirledi. Çin 2060 için karbon nötr olma hedefini açıkladı. Japonya, Güney Kore, Güney Afrika ve Kanada ise sıfır emisyon planlarını duyurdu. ABD başkanlık seçimi ardından Paris Anlaşması'na geri dönüyor. Bu gelişmelerle birlikte iklim diplomasisi artık uluslararası ilişkilerin ayrılmaz bir parçası haline geliyor."

Türkiye’nin iklimi merkeze alan küresel hareketin bir parçası olmak için bir an önce harekete geçmesi gerektiği aktarılan açıklamada "Bu hem gezegene ve topluma hem de ekonomiye fayda sağlayacak. Türkiye bunu başarmak için gerekli enerji dönüşümünü sağlayacak enerji verimliliği, rüzgar ve güneş enerjisi potansiyeline sahip. Bu sayede, Türkiye 2030 iklim hedefini kolaylıkla iyileştirebilir ve 2050’ye kadar sıfır karbon hedefini açıklayabilir" denildi.

ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ SAĞLANMALI

İmza atan kuruluşlardan bir bölümü şu görüşleri paylaştı:

► WWF-Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli: Salgın sonrası ekonomik toparlanma paketlerinin düşük karbonlu sektörleri önceliklendirmesi hem istihdam olanaklarını artıracak hem de Türkiye’nin enerji dönüşümünü hızlandıracak.
► SEFiA Kurucu Direktörü Bengisu Özenç: Avrupa Birliği’nde de ciddi bir dönüşüm yaşanıyor. AB, Avrupa Yeşil Mutabakatı ile tüm üretim, tüketim ve ticaret sistemlerini iklimi merkeze alacak şekilde dönüştürüyor. İhracatının yarısını AB ülkelerine yapmakta olan Türkiye için bu yeni mekanizmalara uyum sağlamak kritik önemde.
► Greenpeace Avukatı Deniz Bayram: Türkiye’nin iklim krizinden en çok etkilenen sağlık, tarım ve kentleşme alanlarında iklim değişikliğine uyum politika ve uygulamaları gözden geçirmesi hem ekonomik kayıpları en aza indirmek hem de yaşanması muhtemel kayıpların önüne geçmek için kritik.
► Avrupa İklim Eylem Ağı'ndan Özlem Katısöz: Türkiye enerji dönüşümü için büyük potansiyele sahip. Güneş ve rüzgârdan elektrik üretimini iletim-dağıtım sistemine ek yatırım yapmadan kolayca ikiye katlayabilecek, küçük bir yatırımla ise üç katına çıkarılabilecek önemli bir potansiyele sahip. n Haber merkezi