Hükümete Man Adası soruları

CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması talebiyle, Erdoğan ailesinin Man Adası’ndaki denizcilik faaliyetleri ve gemi ticareti ile ilgili bir soru önergesi hazırladı.

Sağlar, önergede, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Burak Erdoğan, kardeşi Mustafa Erdoğan ve eniştesi Ziya Ülgen tarafından Man Adası’nda kurulan ‘Bumerz’ şirketi tarafından 2008’de alınan ‘Agdash’ adlı geminin satın alınmasında muvazaa olduğunu ve karşılığında geminin sahibi Gurbanoğlu’na çeşitli ihalelerde imtiyaz ve çıkar sağlandığını belirtti.

Bumerz, Gurbanoğlu ve Azeri petrol şirketi SOCAR arasındaki şüpheli ticari ilişkilere değinen Sağlar, ‘Malta files’ olarak bilinen belgelerdeki işlemlerle ilgili bugüne kadar bir yalanlama yapılmadığına dikkat çekti, hükümetin açıklama yapmasını talep etti.

‘Ne kadar döviz geldi?’
Fikri Sağlar ayrıca, 19 Ağustos 2016 tarihli ‘Varlık Barışı’ olarak bilinen yasa doğrultusunda, Türk şirketlerinin Man Adası’ndan ve Malta’dan Türkiye’ye ne kadar döviz getirdiğinin de açıklanmasını istedi.

Kamuoyunda ‘Malta files’ olarak bilinen belgeler, European Investigative Collaboration (EIC) ağı tarafından yapılan araştırma sonucunda ortaya çıkan çeşitli resmi yazışmalar ve dosyalardan oluşuyordu. Bu belgelerde Erdoğan’ın ailesinin vergi cenneti Man Adası ve Malta’da sahip olduğu off-shore şirketler ve bunlar üzerinden kurulan siyasi ve ticari ilişkilere ilişkin belgeler yayımlanmıştı. Cumhurbaşkanlığı, hükümet veya AKP tarafından bugüne kadar bu belgelere ilişkin bir yalanlama yapılmadı.

‘İktidarın verdiği güçle ticaret’
Sağlar, şu soruları yöneltti;

»‘Malta files’ olarak bilinen belgelerde ortaya çıkan bu işlemlerle ilgili bugüne kadar bir yalanlama yapılmadığına göre bu iddialar gerçek mi?

»İddialar gerçekse, satın alma ve satış işlemleri karşılığında Türkiye’ye para giriş-çıkışı oldu mu?

»Türkiye’ye para giriş-çıkışı olmuşsa, kayıtları mevcut mu?

»Türkiye’ye para giriş-çıkışına ilişkin vergi borcu doğdu mu? Herhangi bir vergi tahsilatı yapıldı mı?

»19 Ağustos 2016 tarihinde yürürlüğe girmiş olan 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun kapsamındaki, ‘Varlık Barışı’ olarak bilinen hükümler doğrultusunda, Türk şirketleri Man Adası’ndan ve Malta’dan Türkiye’ye ne kadar döviz getirdi?

»Dönemin başbakanının ailesi tarafından, iktidarın verdiği güç kullanılarak bu tür ticari işlemler yapılmasını doğru buluyor musunuz? Bu işlemler iktidarınızın adalet ve siyaset anlayışıyla uyumlu mu?