Hükümetin S-400 sessizliği sürüyor

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın nisan ayı itibarıyla aktif hale geleceğini söylediği S-400’lere ilişkin hükümetten hala bir açıklama yapılmış değil. Erdoğan, 6 Mart’ta Rusya dönüşü gazetecilerin sorularını yanıtlamış ve “S-400 şu anda artık bizim malımız. Nisandan itibaren de artık faal hale gelecek” ifadelerini kullandıktan sonra, “Ama yine söyleyeyim, dün de söyledim yetkililerine; Amerikalılara ‘Eğer bize Patriot verirseniz biz sizden de Patriot alırız’ dedik” şeklinde konuşmuştu.

İDLİB’DE ORTAK DEVRİYE GERÇEKLEŞTİ

Öte yandan Rusya’nın Suriye’deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi, Rusya ve Türkiye’nin Suriye’nin Haseke bölgesinde ortak devriye gerçekleştirdiğini belirtti. Rusya’nın Suriye’deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi Başkanı Oleg Juravlev düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Juravlev, 22 Ekim 2019 tarihli mutabakata uygun olarak Rus ve Türk askerlerinin Suriye’nin Haseke bölgesinde ortak devriye faaliyetleri gerçekleştirdiklerini kaydetti. Rus askeri polisin de Halep ve Haseke bölgelerinde devriye yaptığını söyleyen Juravlyov, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hava kuvvetleri, Kvayres, Metras, Şvayhan, Ayn İsa, Mişraka, Bir Kantari, Bir Hamid, El Ali ve Kvayres hava üssü güzergahında devriye uçuşları gerçekleştirdi.”

NE OLMUŞTU?

İdlib’de yaşanan krizin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova’da bir araya gelmişti. 6 saate yakın süren görüşmelerin ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov iki ülkenin üzerinde anlaştığı mutabakat metnini kamuoyuna duyurmuştu.

Alınan karar uyarınca Suriye’nin İdlib eyaletinde ateşkes ilan edilmiş, buna göre Türk ve Rus devriyeleri, 15 Mart’ta M4 Karayolu’nun Trumba’dan (Serakib’in batısı) Ain Al Havr’a kadar olan kesimi boyunca başlatılacağı, M4 Karayolu’nun kuzeyinde 6 km ve güneyinde 6 km derinliğinde bir güvenli koridor tesis edileceği duyurulmuştu.