Fazladan bir gün çalışmanın sorun olacağını düşünmediğini söyleyen Danimarka Başbakanı Frederiksen’nin savunma harcamalarını artırmak için resmi tatili iptal etme planına, sendikalar tepkili. 50 bin emekçi yürüdü.

Hükümetin silah sevdası halkın öfke barajına takıldı
Kopenhag’da yüzlerce kişi sokağa çıkarak kararı protesto etti. (Fotoğraf: AA)

Dış Haberler

Danimarka’da koalisyon hükümetinin, artan savunma harcamalarının finanse edilmesine yardımcı olmak amacıyla ülkedeki resmi tatillerden birinin iptal edilmesine yönelik planı tepkiyle karşılandı. Başkent Kopenhag’da bir araya gelen binlerce kişi, Paskalya’dan sonraki dördüncü cuma gününe denk gelen ve 1686 yılına dayanan bir Hıristiyan bayramı olan Büyük Dua Günü’nün kaldırılmasına karşı çıktı. İşçi sendikaları tarafından organize edilen protestoya, en az 50 bin kişinin katıldığı tahmin ediliyor. Söz konusu protesto ülkede son yıllarda düzenlenen en büyük gösteri olarak kayıtlara geçti.

FAZLA ÇALIŞMAKTAN BİR ŞEY OLMAZMIŞ

Büyük Dua Günü’nün kaldırılmasına yönelik yasa tasarısı hükümet tarafından, Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle vergi gelirleri ile savunma harcamalarının arttırılmasına yardımcı olmak amacıyla geçtiğimiz sene aralık ayında önerilmişti. Başbakan Mette Frederiksen, parlamentoda yaptığı konuşmada, fazladan bir gün çalışmanın sorun olacağını düşünmediğini söylemişti. Hükümet, gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) yüzde 2’si oranındaki NATO savunma harcama hedefini 2030’da gerçekleştirmeyi planlıyor ve hedefe ulaşmak için gereken 4,5 milyar Danimarka kronunun (654 milyon dolar) çoğunun söz konusu tatilin kaldırılması ile elde edilecek vergi gelirleriyle karşılanabileceğini düşünüyor. Parlamentoda zayıf bir çoğunluğa sahip olan hükümet, herhangi bir muhalefete rağmen yasa tasarısını geçirmekte kararlı olduğunu açıkladı.

***

117 MİLYON DOLAR UKRAYNA’YA

Ukrayna’ya doğrudan askeri yardım eden ülkeler arasında yer alan Danimarka, 2 bin 700 omuzdan ateşlenen tank savar silahı, 2 bin kurşun geçirmez yelek ve 700 adet temizlik kiti sağladı. Ayrıca 11 Ağustos 2022’de Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Ukrayna’da savaşan askerler için silah sağlamak ve eğitim vermek için yaklaşık 117 milyon dolar değerinde bir yardım paketi sağlayacaklarını açıkladı. Frederiksen, bu paketten 14,3 milyon doların Ukraynalı askerlerin temel askeri eğitimini desteklemek için kullanılacağını söyledi. Hükümet ayrıca, Ukrayna askerlerinin İngiltere’deki eğitimine katılmak için eğitmen göndereceğini açıkladı.

***

ORTA YOL KOALİSYON

Danimarka’da 44 yıl sonra ilk defa sağ ve sol partiler bir araya gelerek koalisyon hükümeti kurdu. Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, 42 gün süren müzakerelerin ardından kurulduğunu açıkladığı koalisyon hükümeti, sol görüşlü Sosyal Demokrat Parti, merkez sağ Liberal Parti ve merkeziyetçi Ilımlı Partiden oluşuyor.