YÖK'ün 15 yeni

YÖK'ün 15 yeni üniversiteye rektör ataması hükümetin "YÖK'ü by pass etme" planlarını suya düşürürken, hükümet de atamalar konusunda formül arayışına girişti. Hükümet, yeni bir tasarı hazırlığına girişirken kurulun rektör atamasını geçersiz kılabilecek hukuki yollar da araştırılıyor.

Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) 15 yeni üniversiteye yaptığı atamalar, yine hükümetle YÖK arasında krize yol açtı. YÖK'ün 15 yeni üniversiteye rektör ataması hükümetin "YÖK'ü by pass etme" planlarını suya düşürürken hükümet de atamalar konusunda formül arayışına girişti.

Hükümet yeni bir tasarı hazırlarken, YÖK'ün atamalarının geçersiz sayılmasını sağlayacak hukuki yollar da araştırılıyor. AKP hükümeti yeni yasama yılında ilk olarak Meclis gündemine YÖK atamalarıyla ilgili bir yasa tasarısı getirmeyi planlıyor. YÖK'ün 15 yeni üniversiteye rektör ataması üzerine harekete geçen hükümet YÖK'e karşı yeni bir hamleye hazırlanıyor.

Meclis açılır açılmaz gündeme getirilecek olan yasa tasarısı ise Anayasa Mahkemesi'nin "üniversitelerin özerkliği açısından rektör atamasında YÖK'ün devre dışı bırakılmasının haklı gösterilemeyeceği"ne ilişkin kararı dikkate alınarak hazırlanıyor.

YENİ FORMÜL ÜZERİNDE DURULUYOR
YÖK'ü atama sürecine dahil edecek olan AKP, hükümete yakın isimlerin rektör olarak atanması için Bakanlar Kurulu'nun 6 aday belirlemesi, YÖK'ün bu adayları 3'e düşürmesi, Cumhurbaşkanı'nın da 3 aday arasından atama yapması yönünde bir formül üzerinde duruluyor. Birgiin ANKARA